64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Πανιώνιου

Ο σοβαρός και πειθαρχημένος Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Πανιώνιο επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η μεγάλη του ελπίδα για τη νέα χρονιά... κάθεται στην άκρη του πάγκου του!
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 1-0
Το καθήκον του έκανε ο Παναθηναϊκός στο σημερινό τελευταίο ματς της σεζόν στο γήπεδο της Λεωφόρου (και 100ο παιχνίδι από την ημέρα επιστροφής των «πράσινων» στην ιστορική τους έδρα) επικρατώντας με 1-0 του Πανιώνιου, χάρη στο πανέμορφο γκολ του Ρόμπιν Λουντ στο 17’.

Το «τριφύλλι» ήταν -όπως πάντα επί των ημερών του Μαρίνου Ουζουνίδη- σοβαρό και συγκεντρωμένο, κατέκτησε δίκαια τη νίκη, πέρασε στη βαθμολογία των πλέι οφ τους φιλοξενούμενους και περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και την τελευταία αγωνιστική προκειμένου να γνωρίζει την ακριβή βαθμολογική του θέση.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασιστικά από το ξεκίνημα του ματς και στο 9ο λεπτό δημιούργησε την πρώτη υποσχόμενη ευκαιρία, με τον Χουλτ να βρίσκει έξοχα τον Λουντ, ο οποίος σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή αναγκάζοντας τον Γιαννιώτη να αποκρούσει σωτήρια σε κόρνερ.
Στο 11’ οι «πράσινοι» απείλησαν ξανά με τον Λέτο να «σκάβει» τη μπάλα προς τον Κλωναρίδη που σούταρε με τη μία αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια.
Στο 17’ ωστόσο η υπεροχή του Παναθηναϊκού μετουσιώθηκε σε γκολ, όταν ο Λέτο είδε την κίνηση του Λουντ ανάμεσα στις γραμμές και του έδωσε τη μπάλα, με τον Φινλανδό να πιάνει εξαιρετικό διαγώνιο σουτ με το δεξί, ανοίγοντας το σκορ (1-0).
Το «τριφύλλι» βρέθηκε κοντά σε ένα δεύτερο γκολ στο 21’ όταν ο Κλωναρίδης κινήθηκε ωραία από δεξιά και έβγαλε παράλληλη σέντρα προς τον Λουντ, αλλά ο Βλάχος με έγκαιρο τάκλιν απομάκρυνε σε κόρνερ.
Στο 30’ ο Πανιώνιος απείλησε για πρώτη φορά με αξιώσεις, με τον Μασούντ να βγάζει έξοχη κάθετη πάσα προς τον Μπεν, αλλά ο Κουτρουμπής με εξαιρετικό τάκλιν πρόλαβε τον Αφρικανό μεσοεπιθετικό, κόβοντας τη μπάλα, ενώ στο 43’ το μακρινό σουτ του Τασουλή πέρασε αρκετά πάνω απ’ τα δοκάρια.
Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται δίκαια στο σκορ και να πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση, ειδικότερα μέχρι και το 30’, με τις τελικές προς την εστία να είναι τέσσερις για τους «πράσινους» και μηδέν για τους «κυανέρυθρους», ενώ η κατοχή της μπάλας ήταν 60-40% για τον Παναθηναϊκό.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανιώνιος παρουσιάστηκε περισσότερο αποφασιστικός αλλά το «τριφύλλι» ήταν αυτό που έχασε την πρώτη ευκαιρία στα πρώτα λεπτά (57’), όταν ο Λουντ είδε έξοχα τον Χατζηγιοβάννη στο ύψος της περιοχής και αυτός με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά προσπάθησε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Γιαννιώτης απέκρουσε σε κόρνερ.
Η απάντηση για τον Πανιώνιο ήρθε στο 64’ με τον Μπεν να «σπάει» το οφ σάιντ και να βγάζει ιδανική σέντρα από αριστερά προς τον Λάμπρου, ο οποίος δεν κατάφερε να βρει καλά τη μπάλα, υπό την πίεση του Χουλτ κι αυτή πέρασε δίπλα απ΄ την «πράσινη» εστία!
Στο 69’ ο Λέτο μπήκε στην περιοχή απειλητικά αλλά το σουτ που επιχείρησε κόπηκε από το τάκλιν του Οικονόμου, ενώ στο 80’ ο Μπεν εκτέλεσε φάουλ, ο Ρισβάνης έπιασε την κεφαλιά-πάσα προς τον Βλάχο το σουτ του οποίου μέσα από την περιοχή ήταν απελπιστικό.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ. Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος, Μαρινάκης, Κουτρουμπής, Μολέδο, Χουλτ, Χατζηγιοβάννης (67’ Βιγιαφάνιες), Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ, Κλωναρίδης (73’ Ρέις), Λέτο (85’ Πίσπας). 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Β. Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Βλάχος, Οικονόμου, Ρισβάνης, Τασουλής (79’ Αντωνιάδης), Κόρμπος, Σιώπης, Μασούρας (71’ Σαββίδης), Μασούντ, Μπεν, Γεσίλ (46’ Λάμπρου).
Διαιτητής: Δ. Καραντώνης (Ημαθίας).
ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: 
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε τον Παναθηναϊκό όπως και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, σε σχηματισμό 4-4-1-1 με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο κάτω απ’ τα δοκάρια, τον Μαρινάκη στο δεξί άκρο της άμυνας, τους Κουτρουμπή και Μολέδο στόπερ, τον Χουλτ αριστερό μπακ, τον Χατζηγιοβάνη δεξί «φτερό», τους Κουρμπέλη και Ζέκα κεντρικούς μέσους, τον Λουντ αριστερό χαφ και τον Κλωναρίδη ένα «κλικ» πιο πίσω από τον Λέτο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Στο δεύτερο ημίχρονο τροποποίησε το σχηματισμό σε 4-1-4-1 με τον Ζέκα 6άρι και τους Κουρμπέλη και Λουντ εσωτερικούς μέσους (στο 73’ ο Ρέις πήρε τη θέση του και ο Φινλανδός πήγε αριστερός χαφ). 
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς παρέταξε τον Πανιώνιο σε σχηματισμό 4-2-3-1, έχοντας τον Γιαννιώτη τερματοφύλακα, τον Βλάχο δεξί μπακ, τους Οικονόμου και Ρισβάνη στόπερ, τον Τασουλή αριστερό μπακ, τους Σιώπη και Κόρμπο αμυντικούς μέσους, τον Μασούρα δεξιό χαφ, τον Μπεν αριστερό και τον Μασούντ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον στράικερ Γεσίλ. 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λάμπρου αντικατέστησε τον Γεσίλ και στην κορυφή της επίθεσης πέρασε ο Μπεν. 
Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Σπύρος Ρισβάνης άκουσε τα εξ αμάξης από την εξέδρα και παρουσιάστηκε σαφώς επηρεασμένος κάνοντας αρκετά λάθη. Το κυριότερο εξ αυτών ήταν ότι κάλυπτε τον σκόρερ Λουντ στη φάση του γκολ του Παναθηναϊκού, ο οποίος κινήθηκε στην πλάτη του. Εκτός ματς ήταν επίσης ο Γεσίλ. 
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι μία ομάδα με συνοχή στις γραμμές και σωστές αποστάσεις, ανεξαρτήτως των προσώπων της ενδεκάδας, γεγονός που πιστώνεται σαφώς στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Από πλευράς προσώπων ο Λουντ ήταν ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα, πετυχαίνοντας και το γκολ που έκρινε το ματς, ενώ πολύ καλή απόδοση είχε ο νεαρός Χατζηγιοβάννης, οι Κουτρουμπής-Μολέδο, οι Χουλτ και Κλωναρίδης του πρώτου ημιχρόνου και ο Ζέκα. 
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Αποστολή εξετελέσθη για το «τριφύλλι» που μετά τη νίκη του επί της ΑΕΚ κατέκτησε ένα ακόμη τρίποντο στη Λεωφόρο απέναντι στον Πανιώνιο, με το ίδιο σκορ. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε το μηδέν παθητικό στη Λεωφόρο στα πλέι οφ αλλά και το απόλυτο των νικών (με εξαίρεση το ματς με τον ΠΑΟΚ η τύχη του οποίου εκκρεμεί). Παρά τα ουκ ολίγα προβλήματά του, προσπέρασε στη βαθμολογία τον Πανιώνιο και έχει πλέον αρκετές ελπίδες για να αποφύγει την τελευταία θέση. 
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ: Δεν επηρέασε την έκβαση του ματς ο διαιτητής Καραντώνης (Ημαθείας) παρά τα πολλά του λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο. Αντιθέρως, μόνο ένα έκαναν οι βοηθοί του και συγκεκριμένα ο Καρατζίκας που υπέδειξε κακώς σε θέση οφ σάιντ τον Γεσίλ στο 22’ ενώ καλυπτόταν

Σχόλια