64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Γκαετάνο Σιρέα: 28 χρόνια χωρίς τον θρύλο του calcio

Πριν από 28 χρόνια σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ο αρχηγός-σύμβολο της Γιουβέντους αλλά και του calcio, Γκαετάνο Σιρέα, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Ιταλία το 1982.
Γκαετάνο Σιρέα: 25 χρόνια χωρίς τον θρύλο του calcio
Ο Σιρέα ήταν λίμπερο και ήταν ένας μύθος. Είναι τέτοιο το μέγεθός του στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που ο κορυφαίος αμυντικός της σύγχρονης εποχής, Παόλο Μαλντίνι, είχε δηλώσει ότι εκείνον
παρακολουθούσε όταν ήταν παιδί και κατάλαβε ότι θέλει να γίνει και ο ίδιος αμυντικός. Ενα άλλο τεράστιο μέγεθος του ιταλικού ποδοσφαίρου αλλά και της Σκουάντρα Ατζούρα, ο Φράνκο Μπαρέζι είχε δηλώσει για τον Σιρέα ότι «ο Γκαετάνο ήταν κάτι ανώτερο από όλους».

Παρά τη θέση που αγωνιζόταν, ποτέ στην καριέρα του δεν αντίκρισε κόκκινη κάρτα, θεωρούνταν ο ορισμός του fair play ενώ ήταν πάντα χαμηλών τόνων, κάνοντας σπάνια δηλώσεις στον Τύπο. Ηταν τέτοια η ποδοσφαιρική του αξία, που είχε κερδίσει την αποδοχή από τους τιφόζι όλων των ομάδων, κάτι το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν παίκτης της Γιουβέντους.

Η Μεγάλη Κυρία δεν θα τον ξεχάσει ποτέ...

«Δεν περνάει χρόνος από εκείνη την τραγική 3η Σεπτεμβρίου πριν 25 χρόνια, που η Γιουβέντους και ο κόσμος του ιταλικού ποδοσφαίρου να μην κάνει παύση για να θυμηθεί μια από τις πιο ευγενικές μορφές στην ιστορία αυτού του αθλήματος: Τον Γκαετάνο Σιρέα.

Παράδειγμα ειλικρίνειας, πίστης και εντιμότητας, χάρη στην κρυστάλινη κλάση με την οποία ήταν προικισμένος και η οποία του επέτρεπε να στέκεται ανάμεσα στου αντιπάλους του με κομψότητα και ευφυΐα (ούτε μία αποβολή στην καριέρα του), εκτός γηπέδου ήταν ένα μοντέλο ανθρωπιάς και χάρης, ένας άνθρωπος αγαπητός και σεβαστός από όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αλλά και από τις μελλοντικές γενιές.


Ο 'Γκάι' έφυγε το 1989, μόλις 36 ετών, ενώ ήταν στην Πολωνία για την δική του Γιούβε, για να παρακολουθήσει τον προσεχή αντίπαλο των Μπιανκονέρι στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Στην 25η επέτειο από τον θάνατο του, η διοίκηση και όλος ο λαός της Γιουβέντους είναι δίπλα στην Μαριέλα και τον Ρικάρντο, στη μνήμη του αξέχαστου πρωταθλητή».



gazzetta.gr

Σχόλια