64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Εθνικός ’57, δωροδοκία ή επαγγελματισμός;

Οταν ο Δημήτρης Καρέλλας επιχείρησε να μπει «σφήνα» στο άλλοτε κραταιό ΠΟΚ και πως η ΕΠΟ τιμώρησε τους «κυανόλευκους»


Μάιος 1957, 20 του μήνα, η ΕΠΟ ανακοινώνει τον ετήσιο αποκλεισμό του Εθνικού από κάθε διοργάνωση, ταράζοντας τα νερά. Οι «κυανόλευκοι» του Πειραιά διεκδικούσαν εκείνη τη χρονιά με αξιώσεις να σπάσουν… το κατεστημένο του ΠΟΚ και να κατακτήσουν τον τίτλο.

Είχε συμβεί άλλη μία χρονιά, στα πρώτα βήματα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, το 1935, όταν ο Εθνικός είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Νότου και θα αντιμετώπιζε τον πρωταθλητή του Βορρά Αρη στους τελικούς, αλλά η ΕΠΟ ματαίωσε τη διεξαγωγή τους ελέω… Εθνικής ομάδας.
Πολλά λέχθηκαν, πολλά γράφτηκαν για την εξοντωτική ποινή. Ο Εθνικός είχε διοικητικό ηγέτη το Δημήτρη Καρέλλα, ιδιοκτήτη μιας εκ των μεγαλύτερων κλωστοϋφαντουργιών στον Πειραιά κι αρκετών άλλων επιχειρήσεων. Ο Καρέλλας δεν φειδόταν χρημάτων, προκειμένου να βγάλει στον αφρό τον Εθνικό.
 Ethnikos 1
Ο Εθνικός 1956-57: Μανώλης Κλικόπουλος, Κώστας Αρδίζογλου, Μανώλης Καρνασόπουλος, Γιώργος Λαιμός, Αλέκος Κοζομπόλης (όρθιοι από αριστερά)
Στάθης Μανταλόζης, Μίμης Μπενάρδος, Χρήστος Καραουλάνης, Σπύρος Σπαθούλας, Στέλιος Στούρας, Δημήτρης Γράφας (καθιστοί από αριστερά)
Από την αρχή της σεζόν κατηγορήθηκε για δωροδοκίες σε παίκτες άλλων ομάδων. Εκκρεμούσαν οι υποθέσεις για χρηματισμό ποδοσφαιριστών του Ατρομήτου Πειραιά (Γερακαράκης, Παπαγεωργίου) και του Πανιωνίου (Θ. Σαραβάκος, Τ. Παπουλίδης, Κ. Βαλλιάνος) στους αγώνες τους με τον Εθνικό. Ανήλθε στην επιφάνεια και τρίτη περίπτωση με τους Α. Αναστασιάδη, Γ. Βάϊλα, Ν. Φίλιο της Προοδευτικής. Η ΕΠΟ αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Εθνικό να καταθέτει μηνύσεις σε βάρος των μελών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Το Πρωτάθλημα διακόπηκε στο τέλος Μαρτίου λόγω της συμμετοχής της Εθνικής Ενόπλων στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα (ΣΙΣΜ), αλλά και της διεξαγωγής του ετήσιου Κυπέλλου Πάσχα, στο οποίο μετείχαν παραδοσιακά οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Είχε προσκληθεί να πάρει μέρος και η Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου.
Ο Εθνικός, πρωτοπόρος μετά από 11 αγώνες με 29 βαθμούς, έναντι 27 των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και 25 του Απόλλωνα Αθηνών, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.
Στις 7 Απριλίου 1957 έχασε 2-4 σε φιλικό στη Νέα Φιλαδέλφεια από την ΑΕΚ, η οποία δεν είχε προκριθεί στην τελική φάση του Πρωταθλήματος.
Δέκα ημέρες αργότερα ο Καρέλλας έφερε στην Ελλάδα τους Ούγγρους «φυγάδες» Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσιτς, Γκιούλα Γκρόσιτς, οι οποίοι είχαν αυτομολήσει το 1956, μετά την επέμβαση των σοβιετικών αρμάτων στη Βουδαπέστη.
Ελευθερία 19-4-1957
Απόκομμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της 19ης Απριλίου 1957
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου σε φιλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης», παρουσία αρκετών χιλιάδων φιλάθλων ο Εθνικός ηττήθηκε με 0-7 από τη «Χουνγκάρια», την ομάδα που είχαν δημιουργήσει οι Ούγγροι «φυγάδες» (15’, 30’ Κότσις, 20’ Πούσκας, 51’ Σάμποκι, 78’, 87’, 90’ Σάλαϊ).
Το φιλικό με τους Ούγγρους ήταν η αφορμή για να κατηγορηθεί ο Εθνικός για «επαγγελματισμό». Η οικονομική επιφάνεια του Καρέλλα ενοχλούσε. Εφερε τους περίφημους Ούγγρους (κακώς θεώρησαν πολλοί ότι θα τους ενέτασσε στο δυναμικό του), όταν το ΠΟΚ μόλις και μετά βίας προσκάλεσε τη ρουμάνικη Προγκρεσούλ. Ο φιλόδοξος Καρέλλας δεν σταμάτησε εκεί.
Την Κυριακή 8 Μαϊου ο Εθνικός νίκησε 1-0 τον Παναργειακό για το Πρωτάθλημα με γκολ του Χρήστου Καραουλάνη και την επόμενη υποδέχθηκε σε φιλικό την Ιντερ από την οποία ηττήθηκε με 1-2 (25’ Στούρας – 12’ Σκόγκλουντ, 37’ Ινβερνίτσι).
karellas57
Ο Δημήτρης Καρέλλας, με τους Δημήτρη Γράφα, Σπύρο Σπαθούλα και Μανώλη Κλικόπουλο
Ηδη όμως είχε ξεκινήσει η διαδικασία με τις καταγγελίες για δωροδοκία. Ωσότου ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΠΟ, οι «κυανόλευκοι» έγιναν… άνω κάτω. Γνώρισαν δύο «κολλητές» ήττες από τους ΠΑΟΚ (0-1 εκτός έδρας), Προοδευτική (1-2 τυπικά εντός έδρας, αφού οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν το Γ. Καραϊσκάκης).
Ετσι μετά τα ματς της 14η αγωνιστικής (19 Μαϊου), πέρασε πρώτος ο Ολυμπιακός με 36 βαθμούς κι ακολουθούσαν στους 34 οι Εθνικός, Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών.
Απέμεναν τέσσερα ματς, που οι «κυανόλευκοι» δεν έδωσαν ποτέ, αφού μηδενίστηκαν. Αρχικά τιμωρήθηκαν με ετήσιο αποκλεισμό, αλλά στην πορεία η ποινή μειώθηκε στους 6 μήνες.
Είχαν δε ήδη τιμωρηθεί και με 2μηνο αποκλεισμό, επειδή έφεραν για φιλικό τη «Χουνγκάρια». Η ουγγρική ομοσπονδία δεν αναγνώριζε την ομάδα των «φυγάδων», κι είχε ζητήσει την παρέμβαση της FIFA. Τελικά, η ΕΠΟ τιμώρησε τον Εθνικό με πρόστιμο και με 2μηνο αποκλεισμό, αλλά με αναστολή.
Εκτός από την ομάδα επιβλήθηκε ποινή και σε 6 παράγοντες του Εθνικού, σε τρεις ισόβιο αποκλεισμό και σε τρεις 5ετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Ενας από τους παράγοντες ήταν ο Νίκος Μουρκάκος, που διετέλεσε αργότερα πρόεδρος των «κυανόλευκων» του Πειραιά.
Το παράδοξο ήταν πως ο Εθνικός πλήρωσε… φαινομενικά για τις υποθέσεις δωροδοκίας, που δεν αποδείχθηκαν, ουσιαστικά όμως πλήρωσε… τη φιλοδοξία του Δημήτρη Καρέλλα να δημιουργήσει ομάδα εφάμιλλη των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ.
Η ΕΠΟ, πάντως, φρόντισε… να δείξει την ανικανότητά της, αφήνοντας να περάσει στο «ντούκου» μια εξόφθαλμη περίπτωση, η οποία είχε πρωταγωνιστή πάλι τον Εθνικό. Στο ματς με τον Παναργειακό, οι «κυανόλευκοι» χρησιμοποίησαν τον τιμωρημένο Καραουλάνη, που έδωσε μάλιστα στη νίκη την ομάδα του. Ουδείς ασχολήθηκε από την ομοσπονδία, προφανώς επειδή είχε ετοιμαστεί… η μεγαλύτερη ποινή

Σχόλια