Σε ποια ηλικία ένας ποδοσφαιριστής θεωρείται βετεράνος; Ο Στάνλεϊ Μάθιους διέψευσε τους ειδικούς. Στα 43 του χρόνια έπαιζε στην εθνική Αγγλίας και στα 50 του αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας στην Αγγλία.
Στα 14 του χρόνια πέρασε το κατώφλι της Στόουκ Σίτι, της ομάδας που λάτρεψε και τρία χρόνια αργότερα έγινε βασικός.
Αυτά ήταν τα καλά. Η αγωνιστική του δράση ήταν τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πιο παραγωγικά χρόνια του δεν έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά στρατεύτηκε όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες του. Η αποχώρηση της Βρετανίας από τη ΦΙΦΑ (1928-46) του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει σε ένα παγκόσμιο κύπελλο στα χρόνια πριν τον πόλεμο. Το 1950, στα 35 του χρόνια, πήρε μέρος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά εκεί τα «λιοντάρια» έχασαν από τις ΗΠΑ με 1-0.
Το 1956 όταν ήταν ήδη 41 χρόνων ψηφίστηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Η επιλογή του να παίξει στη Στόουκ και στη Μπλάκπουλ του στέρησε τη χαρά ενός πρωταθλήματος. Παρηγοριά του το Κύπελλο Αγγλίας το 1953.
Ονομάστηκε «βασιλιάς της ντρίπλας» ή απλά μάγος. Έπαιζε δεξί εξτρέμ και μπορούσε να τρέχει αδιάκοπα για 90 λεπτά.
Στο Χάνλεϊ του Στόουκ ον Τρεντ το όνομα Μάθιους δεν ήταν άγνωστο πριν ο Στάνλεϊ γίνει διάσημος. Ο πατέρας του Τζακ ήταν μποξέρ με αξιόλογες επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο. Είχε τρεις γιούς, Στάνλεϊ ήταν ο τρίτος, και φρόντισε από νωρίς να τους μεταδώσει το αθλητικό πνεύμα.
Ο Στάνλεϊ ήταν ανυπόμονος. Ως δεξί εξτρέμ έδειξε δείγματα του ταλέντου του πολύ νωρίς. Το 1932 ήταν μόλις 17 χρόνων όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και δύο χρόνια μετά φορούσε τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας στους άνδρες.
Το 1938 ωρίμασε μέσα του η ιδέα της μεταγραφής. Το ποδόσφαιρο ήδη ήταν επαγγελματικό, αλλά οι οπαδοί της Στόουκ δεν είχαν την ίδια άποψη για την εισβολή των χρημάτων. Κι όταν εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει 3.000 άνθρωποι έκαναν διαδήλωση ζητώντας την παραμονή του στην ομάδα. Κι επειδή «φωνή λαού, οργή θεού», ο Στάνλεϊ ανέβαλε τα σχέδιά του για το μέλλον.
Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στην αεροπορία (RAF) κι όταν ο πόλεμος τελείωσε όλοι πίστευαν ότι θα ήταν ένα ακόμα «χαμένο ταλέντο» του ποδοσφαίρου, θύμα του πολέμου. Ήταν 32 χρόνων. Κι όμως τότε, το 1947 υπέγραψε στη Μπλάκπουλ αντί 11.500 λιρών, ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή.
Στη νέα του ομάδα βρήκε τον Σταν Μόρτενσεν με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα και το 1953 πανηγύρισαν το Κύπελλο Αγγλίας (4-3 τη Μπόλτον), τον μοναδικό τίτλο που κέρδισε στην καριέρα του.
Ο τελικός αυτός έχει μπόλικο παρασκήνιο. Στα βιβλία της στατιστικής αναφέρεται το «χατ τρικ» του Μόρτενσεν, αλλά στη μνήμη όσων είδαν τον τελικό και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων τα εύσημα απονέμονται στον Μάθιους ο οποίος με τις ντρίπλες του κατάφερε σε μισή ώρα αγώνα να «γυρίσει» το σκορ από 1-3 σε 4-3!
Στην εθνική ομάδα έχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Αγωνίστηκε σ’ αυτήν για 23 ολόκληρα χρόνια. Κι όταν φόρεσε τη φανέλα της για τελευταία φορά, στη Κοπενχάγη στις 15 Μαίου 1957 ήταν ήδη 42 χρόνων!
Το 1961 επέστρεψε στην Στόουκ. Έκλεινε τα 46 χρόνια του και ένα χρόνο αργότερα πανηγύρισε μαζί της την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας.
Πότε τελικά θα σταματούσε αυτός ο άνθρωπος; Η «μεγάλη ώρα» ήρθε στις 6 Φεβρουαρίου, πέντε μέρες μετά τα γενέθλιά του. Είχε κλείσει μισό αιώνα ζωής, είχε μείνει μακριά από τα γήπεδα για ένα, περίπου χρόνια, εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο κι ήδη είχε χριστεί sir από την βασίλισσα!
Το παράπονό του; Ότι σταμάτησε νωρίς το ποδόσφαιρο από το πρόβλημα του τραυματισμού!
Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Με το που σταμάτησε το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής στην Πόρτ Βέϊλ. Τρία χρόνια μετά, το 1968 αναγκάστηκε να φύγει. Ο σύλλογος είχε μπει σε περιπέτειες εξ αιτίας της φοροδιαφυγής. Έδινε «μαύρα λεφτά» στους παίκτες.
Επόμενος σταθμός η Χιμπέριαν Μάλτας. Εκεί ανέλαβε προπονητής, αλλά και παίκτης. Συχνά όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, αντί να κάθεται στο πάγκο και να δίνει εντολές έμπαινε μέσα κι έπαιξε!
Info
• Οι αριθμοί του Μάθιους προκαλούν δέος: 886 επίσημοι αγώνες και 95 γκολ. Τα 701 από αυτά στο Αγγλικό πρωτάθλημα κι άλλα 86 στο Κύπελλο.
• Τον Απρίλιο του 1965 η Στόουκ διοργάνωσε αγώνα για να τον τιμήσει. Αντίπαλος η Μικτή Κόσμου. Παίκτες όπως οι Γιασίν, Μάζοπουστ, Πούσκας, Ντι Στέφανο έδωσαν το παρόν και 35.000 θεατές στο «Βικτόρια Γκράουντ» δεν σταμάτησαν να τον χειροκροτούν.
• Στη κηδεία του, στη γενέτειρά του συγκεντρώθηκαν 100.000 θαυμαστές του.
One moment in time
Στις 6 Φεβρουάριο 1965 είχε κλείσει ήδη μισό αιώνα ζωής όταν αποχαιρέτησε τα γήπεδα παίζοντας με την αγαπημένη του Στόουκ Σίτι. Έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πήρε μέρος σε αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος και λίγο νωρίτερα η Βασίλισσα Ελισάβετ τον είχε ονομάσει «σερ» για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κέρδισε αυτό τον τίτλο και είναι ο μόνος που ως σερ έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο!
Ξέρετε ότι…
Η 1η Φεβρουαρίου είναι «μέρα σερ Στάνλεϊ Μάθιους» στην Αγγλία; Όλοι φορούν το νούμερο επτά, τον αριθμό του Μάθιους και συγκεντρώνουν χρήματα για το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει και στόχο να δίνει στα παιδιά με αναπηρίες αθλητικές ευκαιρίες.
Ο Στάνλεϊ Μάθιους σε αριθμούς | Πλήρες όνομα: Sir Stanley Matthews Γεννήθηκε: 1η Φεβρουαρίου 1915 στο Χάνλεϊ Πέθανε: 23 Φεβρουαρίου 2000 (85 χρ.) στο Στόουκ ον Τρεντ Εθνικότητα: Άγγλος Θέση: Δεξιός ακραίος κυνηγός Ομάδες 1931-42: Στόουκ Σίτι 1947-61: Μπλάκπουλ 1961-65: Στόουκ Σίτι Τίτλοι Κύπελλο Αγγλίας 1:1953 (Μπλάκπουλ) Χρυσή μπάλα 1: 1956 Συμμετοχή στην εθνική Αγγλίας: 54 Γκολ με την εθνική: 11 Πρώτο ματς: 29 Σεπτεμβρίου 1934 με Ουαλία 4-0 στο Κάρντιφ Τελευταίο ματς: 15 Μαΐου 1957 με τη Δανία 4-1 στη Κοπεγχάγη Συμμετοχές στο Μουντιάλ 1950 (8η): 1 αγώνας 1954 (7η): 2 αγώνες Η καριέρα του ως προπονητής 1965-68 Πόρτ Βέϊλ 1968-70 Χιμπέριανς Μάλτας 1970-75 Ομάδες στη Μάλτα 1975-81 Σοβέτο (Ν.Αφρική), ομάδες στον Καναδά
retrosport.wordpress.com |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου