64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο «Λούκι Λουκ» του Βελγίου Λουκ Νίλις

Luc Nilis
Ο Λουκ Νίλις είναι μία από τις κορυφαίες μορφές του βελγικού ποδοσφαίρου, και συνάμα ένας από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς που φάνηκαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα τη δεκαετία του 1990.
Αεικίνητος παίκτης, με καλή τεχνική και ταχύτητα σκέψης, μπορούσε να κάνει τη ζημιά ανά πάσα στιγμή είτε με το πολύ δυνατό σουτ του είτε με κεφαλιά καθώς το ύψος του (1,83μ.) και το πολύ καλό επιτόπιο άλμα του τον βοηθούσαν. Και κάτι άλλο που καταδεικνύει την αξία του: δύο εκ των κορυφαίων σύγχρονων φορ, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο και ο Ολλανδός Ρουντ φαν Νίστελροϊ, παραδέχθηκαν κάποτε ότι ο γεννημένος στην πόλη Χάσσελτ (25/5/1967) άσος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχαν ποτέ!

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εξάλλου, ο «Λούκι Λουκ» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) κατέκτησε αρκετούς τίτλους, ωστόσο υποχρεώθηκε να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 33 ετών κι ενώ είχε αρκετά ακόμη να προσφέρει, λόγω τραυματισμού.

Σήμερα, πάντως, παραμένει στον χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής. Στο παρελθόν εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στις τουρκικές Γκεντσλερμπιρλιγκί και Κασίμπασα, ως τεχνικός διευθυντής στην K. Beringen-Heusden-Zolder, ως σκάουτερ και προπονητής επιθετικών στην Αϊντχόφεν και ως γυμναστής των φορ της Σπόρτινγκ Χάσσελτ (Βελγίου).

Ο Λουκ Νίλις έμαθε μικρός τα μυστικά της μπάλας στις Χάλβεβεγκ Ζόνχοφεν και Βίντερσλαγκ, και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας με τη φανέλα της δεύτερης, το 1984. Δύο χρόνια αργότερα, κι αφού είχε πετύχει 16 γκολ σε 47 ματς, μετεγγράφηκε στη μεγάλη ομάδα της πατρίδας του, Άντερλεχτ, οι άνθρωποι της οποίας είχαν εκτιμήσει τα προσόντα του.

Έμεινε οκτώ σεζόν στους «ασπρομώβ», καταγράφοντας σε αυτό το διάστημα 224 συμμετοχες και 127 γκολ, και κατακτώντας τέσσεραπρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Συν τοις άλλοις όσο ακόμη ανήκε στον ιστορικό σύλλογο των Βρυξελλών κλήθηκε και έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική της χώρας του.

Επόμενος «σταθμός» του ήταν η ολλανδική Αϊντχόφεν. Για έξι συνεχόμενα χρόνια υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος των «ερυθρολεύκων» (παρότι ταλαιπωρήθηκε από μερικούς τραυματισμούς), συνθέτοντας ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο με τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ: συγκεκριμένα, σημείωσε 110 γκολ σε 165 παιχνίδια, και χάρηκε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο – επίσης αναδείχθηκε δις τοπ σκόρερ της Eredivisie, και μία φορά καλύτερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος, ενώ οι συμπατριώτες του τον εξέλεξαν κορυφαίο παίκτη του Βελγίου για την περίοδο 1995/96.

Όταν ο κύκλος του στο «Φίλιπς Στάντιον» ολοκληρώθηκε, εκείνος μετακόμισε στην αγγλική Άστον Βίλα. Λίγο μετά την έλευσή του στους «Χωριάτες», όμως, έσπασε το πόδι του αγωνιζόμενος εναντίον της Ίπσουιτς, μετά από σύγκρουσή του με τον τερματοφύλακα της τελευταίας, Ρίτσαρντ Ράιτ. Λίγους μήνες αργότερα αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τέλος, να αναφερθεί, ότι ο Λουκ Νίλις χρίσθηκε 56 φορές διεθνής, και πέτυχε 10 τέρματα. Έλαβε μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2000) και σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1994, 1998).




Σχόλια