64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τζον και Ιλσα Κόνραντς, οι Γερμανοί από τη Λετονία που δόξασαν την Αυστραλία!


Η Ίλσα και ο Τζον Κόνραντς
Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία. Αρχές της δεκαετίας του ’50. Στον καταυλισμό των Γερμανών προσφύγων η οικογένεια του Τζον και της Ελίζας Κόνραντ προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Ήταν μέλη της Γερμανικής μειονότητας της Λετονίας.
Ζούσαν στη πρωτεύουσα Ρίγα και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά. Μαζί με τη γιαγια είχαν εγκαταλείψει τη Ρίγα το 1944 λίγο πριν την εγκαταλείψει ο Γερμανικός στρατός. Πρόσφυγες μέσα στην ηττημένη Γερμανία κατάλαβαν ότι ο δρόμος της προσφυγιάς δεν θα τελείωνε εκεί. Κουβέντα να επιστρέψουν στη Ρίγα με το τέλος του πολέμου δεν υπήρχε. Οι σοβιετικοί εφάρμοζαν αντίποινα στους Γερμανούς κατοίκους οι οποίοι φυσικά είχαν συνεργαστεί με τους συμπατριώτες τους κατακτητές. Η πρώτη αίτηση να πάνε στις ΗΠΑ απορρίφθηκε. Αιτία η μεγάλη οικογένεια. Έξι συνολικά άτομα με έναν μόνο, τον πατέρα, να μπορεί να εργαστεί
Η Ίλσα με την επίσης Αυστραλέζα Ντον Φρέιζερ

Η Αυστραλία ήταν η χώρα που τους δέχτηκε. Στον καταυλισμό οι μέρες κυλούσαν δύσκολα. Ο πάτερ φαμίλιας όμως αγωνιούσε που τα παιδιά του έπαιζαν δίπλα στις τάφρους που είχαν ανοίξει οι Αυστραλοί για να υπάρχει νερό στην καταυλισμό. Η ιδέα ότι κάποιοι από τα τρία του παιδιά θα πνιγόταν του είχε καρφωθεί στο μαυλό. Για να τα προστατεύσει τους έμαθε μπάνιο. Η ενέργειά του αυτή θα άλλαζε μια για πάντα τη ζωή των δύο από αυτά.
Λίγο αργότερα ο καταυλισμός πέρασε στην ιστορία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ κι ο πατέρας έγινα οδοντογιατρός. Ο Τζον και ο Ιλσα όμως, δύο από τα παιδιά ασχολήθηκαν με το κολύμπι αγωνιστικά πλέον.

Ο Τζον Κόνραντς μετά την κολυμβητική του καριέρα έγινε στέλεχος επιχειρήσεων και αργότερα πετυχημενος οργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων
Κι έφθασαν στην κορυφή. Έμειναν στην κολυμβητική ιστορία της Αυστραλίας ως «τα παιδιά του Κόρναντ».
Ο Τζον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη κέρδισε τρία μετάλλια (ένα χρυσό, δύο χάλκινα). Στους ίδιους αγώνες η αδελφή του Ίλσα, στα 16 χρόνια της κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο.
Ο Τζον μετά τους αγώνες ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ. Ανέλαβε υπεύθυνος της L’ Oreal σ’ όλη την Αυστραλία και στη συνέχεια εργάστηκε σε εταιρείες προβολής.
Η αδελφή του Ίλσα έγινε δημοσιογράφος. Ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε περιοδικά μόδας και διακόσμισης.
O
Τζον
Κόνραντς
σε
αριθμούς
Πλήρες όνομα: John Konrads
Γεννήθηκε: 21 Μαΐου 1942 στη Ρίγα της Λετονίας
Ύψος: 1μ79
Βάρος: 84 κιλά
Εθνικότητα: Αυστραλός
Αγώνισμα/Στιλ: Ελεύθερο
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1960 (Ρώμη): 1ος στα 1.500μ ελεύθερο (17.19.6,Ολυμπιακό ρεκόρ), 3ος σε 400μ ελεύθερο (4.21.8) και 4Χ200μ ελεύθερο (8.13.8)
1964 (Τόκιο): δεν πέρασε στον τελικό των 4Χ200μ ελεύθερο (8.18.3)
H
Ιλσα
Κόνραντς
σε
αριθμούς
Πλήρες όνομα: Ilze «Ilsa» Konrads
Γεννήθηκε: 29 Μαρτίου 1944 στη Ρίγα της Λετονίας
Ύψος: 1μ72
Βάρος: 68 κιλά
Εθνικότητα: Αυστραλή
Αγώνισμα/Στιλ: Ελεύθερο
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1960 (Ρώμη): 2η στα 4Χ100μ ελεύθερο (4.11.3), 4η στα 400μ ελεύθερο (4.57.9), αποκλείστηκε στα 100μ ελεύθερο (1.04.7) και στη «σκυταλοδρομία» 4Χ100μ Μ.Ομαδκή (4.55.7)

retrosport.wordpress.com

Σχόλια