Η απίστευτη ιστορία της Πολωνοαμερικανίδας σπρίντερ που αποθεώθηκε ως γυναίκα και πέθανε ως άνδρας!
Ληστεία μετά φόνου σε σούπερ μάρκετ στο Κλίβελαντ δεν είναι είδηση. Ακόμα και για το 1980. Όμως τι γίνεται στη περίπτωση που ο φόνος αφορά στην Ολυμπιονίκη των 100μ των Αγώνων του 1932 στο Λος Αντζελες Στέλα Ουόλς; Τότε είναι θέμα.
Και γίνεται… θεματάρα όταν στη διάρκεια της νεκροψίας αποκαλύπτεται ότι η βασίλισσα των σπριντ σε ΗΠΑ και Πολωνία είχε ανδρικά γεννητικά όργανα! Κι όχι μόνο αυτό. Όταν το 1936 έχασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο από την Αφροαμερικανίδα Ελεν Στέφενς την κατηγόρησε ευθέως για το φύλλο της. Κι η έρημη Στέφενς υποβλήθηκε σε ταπεινωτικό τεστ φύλλου, το πρώτο που έγινε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποδείξει ότι είναι γυναίκα! Έπεσαν πολλά και μπερδευτήκατε; Ας τα ξεδιαλύνουμε. Κι ας τα πάρουμε από την αρχή… Στις 3 Απριλίου 1911 στην Ανατολική Πολωνία, στην Βιέρχοβεντς γεννιέται ένα κοριτσάκι. Δεν έμεινε πολύ εκεί. Η φτώχια και η ρευστή πολιτική κατάσταση με τους Ρώσους να προσπαθούν να πνίξουν την εθνική συνείδηση των υπόδουλων και εξαθλιωμένων Πολωνών οδήγησαν τον πάτερ φαμίλια Ιούλιο Βαλασίεβιτς στις ΗΠΑ. Για τους Πολωνούς πρόσφυγες το Κλίβελαντ έμοιαζε με τη Γη της Επαγγελίας. Ήταν τριών μηνών όταν το μικρό κοριτσάκι έφθασε εκεί. Την φώναζαν Στάσα, αλλά η μητέρα της προτίμησε το Στέλα που ακουγόταν πιο ευχάριστα και στους νέους γείτονες. Η μικρή Στέλα από νωρίς έδειξε κλίση στον αθλητισμό. Στα 16 της χρόνια, το 1927 θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς. Όμως η γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο. Για να γίνει Αμερικανίδα υπήκοος έπρεπε να έχει κλείσει τα 21 της χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχανε και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες! Δραστηριοποιείται αθλητικά σε συλλόγους Πολωνών μεταναστών που μεταφέρουν στις ΗΠΑ τη χαρά για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Στους αγώνες παίρνει μέρος ως Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, αλλά και ως Στέλα Ουόλς και τρέχει σε αγώνες με Αμερικανίδες αθλήτριες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντα κερδίζει. Το 1928 στο Αμστερνταμ οι Πολωνοί αθλητές κερδίζουν 5 μετάλλια, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για μια νεαρή χώρα. Το μοναδικό χρυσό πάει στο στήθος της Χαλίνα Κονόπατσκα που ρίχνει το δίσκο της μακρύτερα από κάθε άλλη. Γίνεται εθνική ήρωας. Μέσα στη παραζάλη της επιτυχίας οι Πολωνοί μετανάστες βλέπουν στο πρόσωπο της Βαλασίεβιτς ένα ακόμα χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 που θα γίνουν στο Λος Αντζελες. Μετάλλιο από τη Βαλασίεβιτς περιμένει όμως και η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή που απλουστεύει τις διαδικασίες για να γίνει και με τη βούλα Αμερικανίδα η Στέλα Ουόλς. Δύο μέρες όμως πριν δώσει τον όρκο της Αμερικανίδας, η Ουόλς αποφασίζει να παραμείνει Βαλασίεβιτς και να αγωνιστεί για τη χώρα των γονιών της. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και το επίσημο Πολωνικό κράτος που την προσέλαβε υπάλληλο στη πρεσβεία στην Ουάσιγκτων για να της εξασφαλίσει ένα πάγιο εισόδημα που θα της επέτρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα για τους αγώνες. Στους Ολυμπιακούς κερδίζει με άνεση στα 100μ και έρχεται 6η στον δίσκο.
Την επόμενη χρονιά τραυματίζεται και πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα τρέξει. Κι όμως συμμετέχει στο Πολωνικό πρωτάθλημα και κερδίζει εννιά χρυσά. Πηγαίνεις το Πόζναμ σε αγώνες και σημειώνει δύο παγκόσμια ρεκόρ (7.4 στα 60μ και 11.8 στα 100μ). Παίρνει υποτροφία από τη κυβέρνηση και μένει στη Βαρσοβία. Επόμενος στόχος το Βερολίνο το 1936. Εκεί η Βαλασίεβιτς αποφασίζει να τρέξει μόνο στα 100μ για να υπερασπίσει τον τίτλο της, αλλά προς γενική έκπληξη χάνει από την Αφροαμερικάδα Έλενα Στίβενς. Έξαλλη διατυπώνει αμφιβολίες για το φύλλο της αντιπάλου της και το θέμα ξεπερνά το όρια του απλού κουτσομπολιού. Αμήχανη η ΔΟΕ διατάζει να γίνει τεστ φύλλου στην Αμερικανίδα. Το τεστ γίνεται κι επιβεβαιώνει αυτό που φώναζε η Στίβενς από την πρώτη στιγμή. Ότι είναι 100% γυναίκα! Η Βαλασίεβιτς για μία ακόμη φορά αλλάζει πορεία. Αντί να μείνει στην Πολωνία πάει στις ΗΠΑ για να προετοιμαστεί καλύτερα για τους επόμενους Ολυμπιακούς. Βαθιά μέσα της θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τη Στίβενς. Παίρνει μέρος σε αγώνες κερδίζει και ξαφνικά βρίσκεται χωρίς πατρίδα. Το 1939 Γερμανοί και Ρώσοι μοιράζονται τη Πολωνία. Αρνείται και πάλι την Αμερικανική υπηοότητα. Θα την δεχτεί μόνο το 1947 όταν οι Σοβιετικοί θα έχουν κάνει κομμουνιστική τη πατρίδα της. Την περίοδο εκείνη παντρεύεται και τον Αμερικανό πυγμάχο Νιλ Όλσεν. Η Βαλασίεβιτς έχει γίνει Στέλα Ουόλς και βάζει και το Όλσον δίπλα στο επίθετό της. Ο γάμος θα κρατήσει λίγο. Αυτό που θα κρατήσει για πάντα είναι το επώνυμο του άντρα της. Η Στέλα Ουόλς-Όλσον είναι μια αξιαγάπητη κυρία πλέον που βοηθά τους νεαρούς αθλητές και ιδιαίτερα του Πολωνούς. Έχει πάρει από τη μητέρα της την πίστη στο Θεό και δηλώνει φανατική καθολική. Είναι μια γυναίκα με ενδιαφέρουσα ιστορία. Όλα αυτά μέχρι την 4η Δεκεμβρίου 1980 και την ένοπλη ληστεία στο εμπορικό κέντρο Cook United του Κλίβελαντ. Τι είχε συμβεί; Όπως διαπιστώθηκε κατά τη νεκροψία. είχε και ωοθήκες και όρχεις. Στο φάκελό της αναφέρθηκε ως ερμαφρόδιτη «σπάνια ιατρική κατάσταση, όπου συνυπάρχουν γυναικεία και ανδρικά σεξουαλικά όργανα». Και η επιτυχία της οφείλετο «στον ιστό που υπάρχει στα γεννητικά όργανα, που δημιουργεί αναβολικά στερεοειδή». Τόσο απλά. Αν και πρόσφατα στην Πολωνία ανακαλύφθηκε στο ληξιαρχείο της πόλης Βιέρχοβεντς ένα πιστοποιητικό γεννήσεως που αναφέρεται στον Στέφαν Βαλασίεβιτς κι όχι φυσικά στην Στανισλάβα. Αν ισχύει αυτό τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια καραμπινάτη απάτη. Μόνο που πλέον δεν ζουν ούτε οι θύτες, ούτε τα θύματα!
H Στέλα Ουόλς σε αριθμούς
Γεννήθηκε: 3 Απριλίου 1911 στο Βιέρχοβεντς Πέθανε: 4 Δεκεμβρίου 1980 στο Κλίβελαντ Εθνικότητα: Πολωνέζα/Αμερικανίδα Αγώνισμα: Σπριντ, άλματα, ρίψεις Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες 1932 (Λος Αντζελες): 1η στα 100μ (11.9, παγκόσμιο ρεκόρ) και 6η στο δίσκο (33μ60) 1936 (Βερολίνο): 2η στα 100μ (11.7)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου