64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο θρύλος της Έβερτον, Χάουαρντ Κένταλ

Ο Άγγλος κεντρικός μέσος και αργότερα προπονητής, Χάουαρντ Κένταλ (Howard Kendall), γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1946, στο Ρίτον, μια πόλη στα δυτικά της κομητείας του Ντάραμ, στη βόρεια Αγγλία. Εντάχθηκε στη Πρέστον Νορθ Εντ ως μαθητευόμενος και παρέμεινε στο σύλλογο όταν έγινε επαγγελματίας και ήταν φιναλίστ στο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1964 με την Πρέστον. Το 1967, εντάχθηκε στην Έβερτον, όπου έπαιξε στη μεσαία γραμμή, συνθέτοντας μαζί με τον Άλαν Μπολ (Alan Ball) και τον Κόλιν Χάρβεϊ (Colin Harvey), ένα ανυπέρβλητο κέντρο, κερδίζοντας το παρατσούκλι «The Holy Trinity» (Η Αγία Τριάδα). Με την Έβερτον κατέκτησε το τίτλο πρωταθλήματος και το Τσάριτι Σιλντ, ενώ έγινε ο αρχηγός της, πριν μεταγραφεί στη Μπέρμιγχαμ το 1974. Έγινε μέλος της Στόουκ Σίτι το 1977, την οποία ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής, οδηγώντας την στην άνοδο από τη Β’ κατηγορία.


Η προπονητική του καριέρα, ξεκίνησε με την Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1979. Επέστρεψε στην Έβερτον το 1981 και πάλι ως παίκτης-προπονητής και κατέκτησε 2 τίτλους πρωταθλήματος, ένα Κύπελλο Αγγλίας, 3 Τσάριτι Σιλντ και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του 1985. Λόγω της τιμωρίας των αγγλικών ομάδων εξαιτίας των γεγονότων του Χέιζελ, έφυγε για να προπονήσει την Αθλέτικ του Μπιλμπάο το 1987. Απολύθηκε το 1989, αλλά γρήγορα επέστρεψε στους πάγκους, οδηγώντας τη Μάντσεστερ Σίτι. Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο στο Μάντσεστερ, επανήλθε στην Έβερτον, αλλά μετά από τρεις διαδοχικές περιόδους παραιτήθηκε, συνεχίζοντας για λίγο χρονικό διάστημα στη Ξάνθη. Μετά από λίγους μήνες, που ήταν προπονητής της Νοτς Κάουντι, ανέλαβε τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, σώζοντας την ομάδα από την υποβιβασμό και φτάνοντας στο τελικό του Αγγλικού Κυπέλλου του 1997. Επέστρεψε στην Έβερτον για τρίτη φορά ως προπονητής τον Αύγουστο του 1997, αλλά άφησε την ομάδα με αμοιβαία συμφωνία, έχοντας καταφέρει μόνο να αποφύγει τον υποβιβασμό την τελευταία αγωνιστική ημέρα της σεζόν. Η τελευταία προπονητική του θητεία, ήταν μια περίοδος τεσσάρων μηνών στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε την ευθύνη του Εθνικού Πειραιά. Είναι μέλος του αγγλικού ποδοσφαιρικού Hall of Fame, αλλά και του αντίστοιχου των Άγγλων προπονητών, ως μια από τις εμβληματικότερες μορφές στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι ο άνθρωπος-θρύλος της Έβερτον, μιας και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, οδηγώντας τον στην πιο πετυχημένη ίσως περίοδο της ιστορίας της, ενώ ως ένας ‘’Everton Giant’’, παραμένει ο τελευταίος Άγγλος προπονητής που έχει κατακτήσει ένα διασυλλογικό τρόπαιο της UEFA με αγγλικό σύλλογο.


 Εντάχθηκε στην Πρέστον Νορθ Εντ, στην ηλικία των 15 ετών, το 1961 και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο δύο χρόνια αργότερα, το 1963, ενώ αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας του 1964 εναντίον της Γουέστ Χαμ και μάλιστα έπαιξε στη θέση του αριστερού μέσου, αφού ο βασικός Ίαν Ντάβιντσον (Ian Davidson) είχε τιμωρηθεί από τον σύλλογο. Είχε ηλικία 17 ετών και 345 ημερών και ήταν ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, από τότε που ο Τζέιμς Πρίνσεπ (James Prinsep) έπαιξε για την Τσάπαμ Ρόβερς στον τελικό του 1879 που έγινε στο Κένινγκτον Οβάλ στο νότιο Λονδίνο, σε ηλικία 17 ετών και 245 ημερών.


Τον Μάρτιο του 1967, μεταγράφηκε στην Έβερτον, έναντι £ 85.000 στερλινών. Αν και αγωνιζόταν κυρίως ως αμυντικός, τοποθετείται στο κέντρο, για να φτιάξουν μαζί με τον Κόλιν Χάρβεϊ  και τον Άλαν Μπολ την θρυλική «Αγία Τριάδα» που κέρδισε το πρωτάθλημα Αγγλίας την περίοδο 1969/70. Για τις επόμενες 3 σεζόν, ο Κένταλ ήταν ο αρχηγός της ομάδας, καθώς αυτή προσπαθούσε να επενδύσει το νικηφόρο πρωτάθλημα, τερματίζοντας στη 17η  θέση το 1972/73. Τον Φεβρουάριο του 1974, μεταγράφηκε στην Μπέρμιγχαμ Σίτι και πέρασε τέσσερις σεζόν στο Σεντ Άντριους, βοηθώντας τον σύλλογο να επιβιώσει στην Α’ κατηγορία.


Πήγε στη Στόουκ Σίτι τον Αύγουστο του 1977 έναντι αμοιβής £ 40.000 στερλινών. Η Στόουκ, υπό τη καθοδήγηση του Τζορτζ Ίσθαμ (George Eastham) είχε στόχο να ξανακερδίσει την άνοδο μετά τον υποβιβασμό. Ωστόσο, τα φτωχά αποτελέσματα στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 1977/78, έφεραν την απόλυση του Ίσθαμ, που αντικαταστάθηκε από τον Άλαν Ντέρμπαν (Alan Durban) τον Φεβρουάριο του 1978. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, ήταν να διορίσει τον Κένταλ παίκτη-βοηθό του και οι αγωνιστικές του παραστάσεις, του έδωσαν το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς του συλλόγου. Ο Ντέρμπαν έφτιαξε την ομάδα γύρω από τον Κένταλ για την περίοδο 1978/79, όταν η Στόουκ τελείωσε στην 3η θέση κερδίζοντας την άνοδο στην Α’ Κατηγορία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Ντέρμπαν ήθελε να τον κρατήσει για την Α’ Κατηγορία, ο Κένταλ αποφάσισε να γίνει μέλος της Μπλάκμπερν Ρόβερς, στη Γ’ Κατηγορία, ως παίκτης-προπονητής.


Είχε τον ρόλο του παίκτη-προπονητή από τον Ιούνιο του 1979 για σχεδόν δύο χρόνια, βοηθώντας τον σύλλογο να κερδίσει την άνοδο πίσω στη Β’ Κατηγορία το 1980 και να χάσει στη διαφορά τερμάτων την άνοδο στη Κορυφαία Κατηγορία, το 1981. Επέστρεψε στην Έβερτον τον Μάιο του 1981, πάλι ως παίκτης-προπονητής, συνεχίζοντας μόνο ως προπονητής, αφού σαν ποδοσφαιριστής, έπαιξε μόλις σε 4 παιχνίδια, πριν από τη απόσυρσή του τον Δεκέμβριο του 1981.


Δεν έπαιξε ποτέ για την εθνική ομάδα των Ανδρών της Αγγλίας, αλλά κέρδισε αρκετές συμμετοχές με τη Μαθητική ομάδα, την εθνική Νέων  και την εθνική Ελπίδων. Ήταν ο αρχηγός της εθνικής Νέων της Αγγλίας στη νίκη στον τελικό του 1964 Little World Cup.


Ως προπονητής της σάρωσε τα πάντα! Αν και έφτασε στο πρόθυρα της απόλυσης, τον Ιανουάριο του 1984, τελικά κατέκτησε με την Έβερτον διαδοχικά, το Κύπελλο Αγγλίας και το Τσάριτι Σιλντ (Αγγλικό Σούπερ Καπ) του 1984, το πρωτάθλημα Αγγλίας της σεζόν 1984/85, με 13 βαθμούς διαφορά από την 2η της βαθμολογίας, Λίβερπουλ, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του 1985, νικώντας την Ραπίντ Βιέννης με 3-1 στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ, στις 15 Μαΐου, το Τσάριτι Σιλντ του 1986 και του 1987 και πάλι το Αγγλικό πρωτάθλημα το 1986/87, με 9 βαθμούς διαφορά και πάλι από την 2η Λίβερπουλ, που ήταν το 9ο της ιστορίας της και τελευταίο μέχρι στιγμής! Επιπλέον, τερμάτισε μια φορά στη 2η  θέση και έφτασε σε άλλους δύο τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας και σ’ ένα τελικό Λιγκ Καπ! Ο πενταετής ευρωπαϊκός αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων, λόγω των γεγονότων του Χέιζελ, ήταν η αιτία που τον έκανε να αφήσει την Έβερτον για την Αθλέτικ του Μπιλμπάο. Με τη φυγή του, μια από τις πιο επιτυχημένες εποχές στην ιστορία της Έβερτον έφτασε στο τέλος της!

Ακολούθησαν 2 χρόνια στην Ισπανία, χωρίς επιτυχίες παρεμποδισμένος από τους περιορισμούς στους παίκτες που θα μπορούσε να υπογράψει για τον μεγάλο Βασκικό σύλλογο. Ωστόσο, κατάφερε να την οδηγήσει στην 4η θέση στη ισπανική La Liga στην πρώτη του σεζόν, κερδίζοντας την έξοδο για το Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν. Απολύθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1989, μετά από συνεχή φτωχά αποτελέσματα. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, επέστρεψε στο Αγγλικό πρωτάθλημα, ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι με την οποία πετυχαίνει μια άνετη παραμονή οδηγώντας την στην 14η  θέση. Με την ανακοίνωση, στα τέλη Μαΐου, ότι ο Μπόμπι Ρόμπσον θα παραιτηθεί από προπονητής της Εθνικής Αγγλίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, το όνομα του Κένταλ ήταν αναπόφευκτο να αναφερθεί από τον Τύπο ως πιθανός διάδοχός του. Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε γρήγορα την προσφορά από τον Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας.


Παρά το γεγονός ότι είχε δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα στην Μάντσεστερ Σίτι, που ήταν κοντά στην κορυφή του πίνακα του πρωταθλήματος, επέστρεψε στην Έβερτον, αναλαμβάνοντάς την στις 7 Νοεμβρίου του 1990, μετά την απόλυση του παλιού του συμπαίκτη Κόλιν Χάρβεϊ, ο οποίος επαναπροσλήφθηκε στην ομάδα ως βοηθός του!  Δικαιολόγησε αυτή την κίνηση, λέγοντας ότι η Μάντσεστερ Σίτι, ήταν απλά μια δουλεία, αλλά η Έβερτον ήταν ο γάμος του! Την στιγμή της πρόσληψής του, η Έβερτον μαχόταν κατά του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία, αλλά γρήγορα αντιστράφηκε το κλίμα και κατάφερε να τερματίσει στην 9η θέση, καταφέρνοντας επίσης να φτάσει στα προημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας, αποκλείοντας τη συμπολίτισσα  Λίβερπουλ στον πέμπτο γύρο! Παρά την απόκτηση παικτών όπως ο Μο Τζόνστον (Mo Johnston) και ο Πίτερ Μπίρντσλεϊ (Peter Beardsley), τα επόμενα χρόνια η Έβερτον ήταν μια ομάδα που τερμάτιζε περίπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Κάπως έτσι, η δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Έβερτον έληξε όταν παραιτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1993.


Στις αρχές της περιόδου 1994/95, ο Χάουαρντ Κένταλ, τίμησε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν κάθισε στον πάγκο της Scoda-Ξάνθης, μόλις όμως σε 7 παιχνίδια με απολογισμό, 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Οι δρόμοι του με την ομάδα της Θράκης, χώρισαν στις 30 Οκτωβρίου του 1994. Τον Ιανουάριο του 1995, επέστρεψε στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας της Νοτς Κάουντι. Οι «Καρακάξες» αγωνίζονταν άσχημα, έχοντας ένα εφιαλτικό ξεκίνημα την σεζόν, αλλά υπό την καθοδήγηση του Κένταλ υπήρξε μια σημαντική βελτίωση, με την Νοτς Κάουντι να ξεφεύγει από την ζώνη του υποβιβασμού από το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, μια σειρά διαφωνιών με πρόεδρο Ντέρεκ Πάβις (Derek Pavis) οδήγησε τον Κένταλ στην απόλυσή του, τον Απρίλιο του 1995. Η Νοτς Κάουντι, κατέρρευσε λίγο αργότερα και η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β Κατηγορία, στο τέλος της σεζόν.


Το Δεκέμβριο του 1995, ανέλαβε την Σέφιλντ Γουένσντεϊ και την πρώτη χρονιά σώζει την ομάδα από τον υποβιβασμό και την επόμενη την οδηγεί ως τον τελικό των πλέι-οφ, χάνοντας από την Κρίσταλ Πάλας. Επιστρέφει για τρίτη φορά στην Έβερτον, τον Αύγουστο του 1997 και παραιτήθηκε στο τέλος της σεζόν 1997/98, έχοντας πετύχει να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό, μόλις την τελευταία αγωνιστική, με τις φήμες για αλκοολισμό να συνοδεύουν το πέρασμα του ολόκληρη την σεζόν! Γενικά, όμως η τρίτη του θητεία στα «ζαχαρωτά», ήταν μια άσχημη περίοδος γεμάτη από αναταραχές στο σύλλογο, επί προεδρίας του Πίτερ Τζόνσον (Peter Johnson).


 Το 1998, ανέλαβε τον Εθνικό Πειραιώς, όπου απολύθηκε τον Μάρτιο του 1999 μετά από μια πολλή άσχημη πορεία, αφήνοντας την ομάδα στην τελευταία θέση του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Εθνικός Πειραιώς είναι η τελευταία ομάδα που ανέλαβε ο Κένταλ ως προπονητής. Το 2001 αποκάλυψε ότι είχε προσφορές από μια σειρά από αγγλικούς συλλόγους που απέρριψε και εξέφρασε ενδιαφέρον για την θέση του προπονητή στην Εθνική Ιρλανδίας, η οποία δόθηκε τελικά στον Τζιοβάνι Τραπατόνι (Giovanni Trapattoni).


Έγινε μέλος του Αγγλικού ποδοσφαιρικού Hall of Fame το 2005, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και του αντίστοιχου των Άγγλων προπονητών, ως μια από τις εμβληματικότερες μορφές στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι ο άνθρωπος-θρύλος της Έβερτον, μιας και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, οδηγώντας τον στην πιο πετυχημένη ίσως περίοδο της ιστορίας της, ενώ ως ένας ‘’Everton Giant’’, παραμένει ο τελευταίος Άγγλος προπονητής που έχει κατακτήσει ένα διασυλλογικό τρόπαιο της UEFA με αγγλικό σύλλογο.

Ο Χάουαρντ Κένταλ, πέθανε στις 17 Οκτωβρίου του 2015, σε ηλικία 69 ετών σε κλινική του Λονδίνου.



PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         1961–1963: Preston North End Football Club

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1963–1967: Preston North End Football Club, 104 (13)
  • ·         1967–1974: Everton Football Club, 229 (21)
  • ·         1974–1977: Birmingham City Football Club, 115 (16)
  • ·         1977–1979: Stoke City Football Club, 82 (9)
  • ·         1979–1981: Blackburn Rovers Football Club, 79 (6)
  • ·         1981: Everton Football Club, 4 (0)
Σύνολο καριέρας: 613 (65)

Προπονητική καριέρα

  • ·         1979–1981: BlackburnRovers Football Club
  • ·         1981–1987: Everton Football Club
  • ·         1987–1989: Athletic Club Bilbao
  • ·         1989/90: Manchester City Football Club
  • ·         1990–1993: Everton Football Club
  • ·         1994: Skoda Ξάνθη Αθλητικός Όμιλος
  • ·         1995: Notts County Football Club
  • ·         1995–1997: Sheffield United Football Club
  • ·         1997/98: Everton Football Club
  • ·         1998/99: Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς



Τίτλοι

Ως ποδοσφαιριστής

Με την Preston North End
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: φιναλίστ 1963/64

Με την Everton
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 1969/70
  • ·         FA Charity Shield: 1970
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 1967/68

Με την Stoke City
  • ·         Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Αγγλίας: 3ηθέση -Άνοδος το 1978/79

Ως προπονητής

Με τη Blackburn Rovers
  • ·         Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας Αγγλίας: επιλαχών -Άνοδος το 1979/80

Με την Everton
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 2 (1984/85, 1986/87)
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 1983/84
  • ·         FA Charity Shield: 3 (1985, 1986, 1987)
  • ·         Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1984/85

Με τη Notts County
  • ·         Anglo-Italian Cup winner: 1994/95

Με τη Sheffield United
  • ·         Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Αγγλίας: επιλαχών -Άνοδος το 1996/97

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Παίκτης της Χρονιάς για την StokeCity: 1978
  • ·         Προπονητής της Χρονιάς για την Αγγλία: 2 (1985, 1987)



Σχόλια