64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο τερματοφύλακας που έγινε… δράκος του Σέιχ Σου

Ο τερματοφύλακας που έγινε… δράκος του Σέιχ Σου
Η απίστευτη περιπέτεια του ποδοσφαιριστή του Ηρακλή που κατηγορήθηκε ότι έγινε φόβος και τρόμος της Θεσσαλονίκης

Ο Γιώργος Χιώτης το 1960 ήταν τερματοφύλακας του Ηρακλή. Όχι βασικός. Έμενε στη σκιά του Κώστα Καραπατή. Τότε ήταν 24 χρόνων και στη Θεσσαλονίκη ένα όνομα προκαλούσε τρόμο: Ο δράκος!
Από το 1959 ένας άγνωστος άνδρας παραμόνευε τα ζευγαράκια που έβρισκαν καταφύγιο στο δάσος του Σέιχ Σου και τα σκότωνε αφού βίαζε τις κοπέλες. Ο τρόμος είχε κυριεύσει τη πόλη. Τα μαγαζιά έκλειναν νωρίτερα για να μπορέσουν οι γυναίκες να επιστρέψουν σπίτι τους πριν νυχτώσει.
Η αστυνομία έψαχνε απεγνωσμένα τον δράστη. Κι ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και ο τερματοφύλακας του Ηρακλή. Ποιος τον στοχοποίησε; Άγνωστο. Η ουσία είναι ότι κάποια στιγμή του πέρασαν χειροπέδες.
Κατά κακή του τύχη ο Χιώτης ταίριαζε στα χαρακτηριστικά του δράστη έτσι όπως τον είχαν περιγράψει τα θύματά του που επέζησαν:Παχουλός, μαυριδερός, να φορά το ίδιο πουλόβερ.
Φυσικά δεν ήταν ο μοναδικός με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ούτε φυσικά ο μοναδικός που κρίθηκε ύποπτος.

Ο Γιώργος Χιώτης (αριστερά) αφηγείται την περιπέτειά του στον δημοσιογράφο της "Αθλητικής Ηχούς", Λευτέρη Γενεράλη.
Ο ίδιος αφηγείται στην «Αθλητική Ηχώ» της εποχής και στον Λευτέρη Γενεράλη την περιπέτειά του:
«Υπηρετούσα στην αστυνομία της Αεροπορίας. Αγωνιζόμουν και με την ομάδα της. Εκείνη την εποχή έτυχε αμέσως μετά το έγκλημα του Σέιχ Σου (ΣΣ: 6 Μαρτίου 1960) να φύγω με την ομάδα μου περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Η τύχη το είχε να έχω τα ίδια χαρακτηριστικά με τον απαίσιο δράκο. Ακόμα και το κλειστό πουλόβερ που συνηθίζω να φορώ έμοιαζε με το δικό του. Μόλις επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη με συνέλαβαν. Μεγάλη ταλαιπωρία. Ειδικά για τη μητέρα μου που ήταν η πιο δυστυχισμένη γυναίκα της πόλης...»
Ο δράκος πιάστηκε τελικά τρία χρόνια αργότερα. Ήταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης κι εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1968. Υπάρχουν όμως πολλές ενστάσεις για το εάν πραγματικά ο Παγκρατίδης ήταν ο ένοχος για τους φόνους ή απλά του φορτώθηκαν όλες οι κατηγορίες για να ηρεμήσει η πόλη και να δοθεί ένα τέλος στην ιστορία.

Σχόλια