64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ «ΠΑΠΠΟΥΣ» ΚΑΖΙΜΙΡ ΓΚΟΡΣΚΙ

Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, όρθιος στον πάγκο του Παναθηναϊκού
Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι υπήρξε ο κορυφαίος τεχνικός που ανέδειξε το πολωνικό ποδόσφαιρο. Οδήγησε την Πολωνία στο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, στην 3η θέση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1974 και στο αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

Οι επιτυχίες του δεν πέρασαν απαρατήρητες και το καλοκαίρι του 1976 ο Παναθηναϊκός του πρότεινε συνεργασία. Ο «παππούς» όπως τον αποκαλούσαν (απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 85 ετών) δίδαξε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Στην πρώτη κιόλας θητεία του πέτυχε το νταμπλ με τους «πράσινους». Στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έφερε 1-1 εκτός και 2-0 εντός έδρας. Την επόμενη χρονιά νίκησε δύο φορές τους «ερυθρόλευκους» με 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και 1-0 στο «Απ. Νικολαΐδης». Τον Νοέμβριο του 1979 απομακρύνθηκε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Το Μάρτιο του 1980 τον εμπιστεύτηκαν στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 1-0 τον Παναθηναϊκό την προτελευταία αγωνιστική, τον έβγαλαν εκτός τίτλου, τον οποίο κέρδισαν στο μπαράζ του Βόλου κόντρα στον Αρη.
Την επόμενη περίοδο οι Πειραιώτες νίκησαν 1-0 στο «Απ. Νικολαΐδης» και έφεραν 0-0 στο Νέο Φάληρο με τους «πράσινους». Και εκείνη την περίοδο πήραν το πρωτάθλημα. Ο Γκόρσκι απομακρύνθηκε, αλλά επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό στο β’ γύρο της περιόδου 1982-83. Επαιξε ένα ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού και το κέρδισε με 1-0 στο «Απ. Νικολαΐδης».
Με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 8 ματς ο αήττητος Κάζιμιρ Γκόρσκι αποτελεί τον πιο πετυχημένο προπονητή σε ντέρμπι «αιωνίων». Μάλιστα ήταν και ο τεχνικός με τους περισσότερους τίτλους, 4 συνολικά με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, μέχρι να του πάρει το ρεκόρ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ο «Μάρτσι Μπάρτσι» του Ολυμπιακού
Από τους πλέον αγαπητούς και πετυχημένους τεχνικούς του Ολυμπιακού ήταν ο Μάρτον Μπούκοβι. Με τον Ούγγρο προπονητή οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τέλος στην κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60. Ο «Μάρτσι Μπάρτσι» κέρδισε 3 φορές σε ντέρμπι, έφερε μία ισοπαλία και ηττήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι πριν εκδιωχθεί ουσιαστικά από την Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1967.
Οι ισοπαλίες των Ολλανδών
Ο Χενκ τεν Κάτε έγινε πέρυσι ο τρίτος Ολλανδός τεχνικός που μετείχε σε ντέρμπι «αιωνίων» και ο πρώτος από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο καταγόμενος από το Σούριναμ τεχνικός των «πράσινων» έφερε 2 ισοπαλίες με 0-0 κόντρα στον Ολυμπιακό. Και οι συμπατριώτες του, όμως, ο Γκέοργκ Κέσλερ και ο Τάις Λίμπρεχτς που κοουτσάρισαν σε ντέρμπι ως προπονητές των «ερυθρόλευκων», έφεραν ο καθένας τους από 2 ισοπαλίες εναντίον του Παναθηναϊκού. Αρα, σε 6 ντέρμπι οι εκπρόσωποι της χώρας της «τουλίπας» έφεραν ισάριθμα Χ, πραγματικά απίστευτη επίδοση.
Ζίκο ο 70ός
Από την περίοδο 1959-60 που καθιερώθηκε η Α' Εθνική, 69 προπονητές πήραν μέρος σε ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Εξ αυτών οι 37 κάθισαν στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», 27 στον πάγκο των «πράσινων», ενώ 5 τεχνικοί κοουτσάρισαν και τις δύο ομάδες, οι Στιέπαν Μπόμπεκ, Λάκης Πετρόπουλος, Κάζιμιρ Γκόρσκι, Χέλμουτ Σενέκοβιτς και Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο Αρτούρ Κοΐμπρα Ζίκο θα γίνει ο 70ός τεχνικός σε ντέρμπι «αιωνίων», αφού ο Χενκ τεν Κάτε έχει ήδη εμπειρία από την περσινή σεζόν.
Το «νταμπλ» του Μουνιόθ
Ο Βίκτορ Μουνιόθ κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό την περίοδο 2006-07. Οι «πράσινοι» με τον Ισπανό στον πάγκο τους κέρδισαν και τα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με το ίδιο σκορ (1-0). Στο τέλος όμως πανηγύρισε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα και το «τριφύλλι» έμεινε 17 βαθμούς πίσω από τον «αιώνιο» αντίπαλό του.
Ο Πετρόπουλος των 16 αγώνων
Ενας από τους πιο πετυχημένους προπονητές του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος. Ο αείμνηστος τεχνικός είχε στο ενεργητικό του τα περισσότερα ντέρμπι. Κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό σε 10 αγώνες, με απολογισμό 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες, μεταξύ αυτών και του μπαράζ στο Βόλο το 1982. Με τον Ολυμπιακό ήταν αήττητος, αφού σε 6 αγώνες κόντρα στους «πράσινους» πέτυχε 3 νίκες και έφερε 3 ισοπαλίες.
Ο Μπάγεβιτς της ουσίας
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει γράψει τη δική του σπουδαία ιστορία στα ντέρμπι των «αιώνιων» αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πήρε μέρος σε 8 συνολικά ματς ως τεχνικός του Ολυμπιακού, με απολογισμό 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Τη σεζόν 1996-97 κέρδισε 1-0 εντός και 2-0 εκτός έδρας, ενώ την επόμενη περίοδο νίκησε και πάλι δύο φορές τον Παναθηναϊκό, με 3-1 εντός και 2-0 εκτός έδρας. Τη σεζόν 1998-99 κέρδισε 4-2 εκτός και έφερε 0-0 εντός έδρας, ενώ την περίοδο 2004-05 είχε από μία νίκη και μία ήττα με σκορ 1-0. Ολες οι νίκες είχαν αξία, αφού ο Ολυμπιακός κέρδισε 4 τίτλους (1997, 1998, 1999, 2005), ενώ η ήττα στο β' γύρο του 2004-05 τελικά δεν κόστισε.
Χωρίς νίκη
Ο Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν ο προπονητής του νταμπλ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1983-84, ενώ αργότερα (1988-89) κοουτσάρισε και τον Ολυμπιακό. Πήρε μέρος σε 6 ντέρμπι συνολικά, χωρίς να κερδίσει κανένα! Με τους «πράσινους» είχε 3 ισοπαλίες και μία ήττα και με τους «ερυθρόλευκους» μία ισοπαλία και μία ήττα. Αντίθετα, αήττητος σε 5 ντέρμπι με 2 νίκες και 3 ισοπαλίες ήταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Σχόλια