64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Όσα έγραψε η ιστορία στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»...

Το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» ανοίγει τις πόρτες του για τελευταία φορά, φιλοξενεί την αναμέτρηση των «σπιρουνιών» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο αντίο, η ιστορία θα έχει γράψει... πολλά. 
Όσα έγραψε η ιστορία στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»...

Ένα γήπεδο, που έπειτα από 118 χρόνια παρουσίας σε αυτό, δεν γίνεται να μην αποκαλείται «σπίτι» για την Τότεναμ. Το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» ανοίγει τις πόρτες του για τελευταία φορά, φιλοξενεί την αναμέτρηση των «σπιρουνιών» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο αντίο, η ιστορία θα έχει γράψει... πολλά. 
Η Τότεναμ θα μπει από το 2018 στο νέο της γήπεδο, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται σε εξαιρετικό στάδιο και για τις εξελίξεις γύρω από τις εργασίες που σημειώνονται, ενημερώνει συνεχώς η λονδρέζικη ομάδα μέσω social media. 

Σαν το πρώτο «σπίτι», δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα... 

Κανένα καινούριο δεν θα αντικαταστήσει και δεν θα σβήσει μνήμες, στιγμές, συναισθήματα... 

Το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» πάντοτε θα είναι η πρώτη και παντοτινά αγαπημένη «στέγη» των φίλων των «σπιρουνιών», οι οποίοι όμως από το επόμενο καλοκαίρι θα συνηθίσουν σε... μεγαλεία τα οποία δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει το ιστορικό τους γήπεδο. 

Εκεί, το πρώτο παιχνίδι ήταν ένα φιλικό ματς απέναντι στη Νοτς Κάουντι, στις 3 Σεπτέμβρη του 1899, ενώ, το πρώτο επίσημο ματς για την Τότεναμ ήταν μια νίκη με σκορ 1-0 κόντρα στην ΚΠΡ, πέντε μέρες μετά από τη φιλική αναμέτρηση. 

Από το 1899 έως και το 2017, το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» φιλοξένησε 2.619 παιχνίδια, με τον λονδρέζικο σύλλογο να έχει 1.528 νίκες, 593 ισοπαλίες και 498 ήττες. 

Οι οπαδοί της Τότεναμ πανηγύρισαν 5.459 φορές, βλέποντας όμως και τους φιλοξενούμενους να τους κάνουν την καζούρα τους και να γιορτάζουν για τα γκολ των ομάδων τους σε 2.850 περιπτώσεις. 

Για την Πρέμιερ Λιγκ, το ιστορικό γήπεδο άνοιξε τις πύλες του σε 480 αναμετρήσεις, ενώ, ο μεγαλύτερος αριθμός παιχνιδιών που διεξήχθησαν εκεί ήταν τα 1.178 ματς για την παλιά, πρώτη κατηγορία. 

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ που έχουν τιμήσει τη φανέλα της ομάδας και έχουν κάνει τον κόσμο να παραληρεί, έχουν κορυφαίο όλων, βάσει και των επιδόσεών τους, τον Τζίμι Γκριβς. Ο Άγγλος θρύλος πέτυχε 176 γκολ μπροστά στο κοινό της Τότεναμ, ενώ, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Μπόμπι Σμιθ (129), Μάρτιν Τσίβερς (106), Κλιφ Τζόουνς (104) και Λεν Ντουκεμίν (92). 

Όσον αφορά τα... αντίπαλα στρατόπεδα, οι Γουέιν Ρούνεϊ και Ντίον Ντάμπλιν είχαν σκοράρει από έξι φορές κόντρα στα «σπιρούνια», τα οποία είχαν Μέσο Όρο προσέλευσης στο γήπεδο περί τους 32.026 θεατές. 

Βέβαια, το ρεκόρ είχε σημειωθεί με τις 75.038, σε ματς κόντρα στη Σάντερλαντ, το μακρινό 1938! 

Υπάρχει, ασφαλώς, η στιγμή που οι οπαδοί δεν στάθηκαν στο πλευρό του συλλόγου, όταν σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Μπρίστολ Ρόβερς το 1907, καταμετρήθηκαν 500 άτομα στις εξέδρες. 

Τα ντέρμπι με την Άρσεναλ ήταν τα περισσότερα που έγραψε η ιστορία αναφορικά με τις ομάδες που επισκέφθηκαν περισσότερο από τις υπόλοιπες το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Στις 94 σταμάτησαν οι μεγάλες κόντρες με τους «κανονιέρηδες», 93 ήταν οι επισκέψεις από τη Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά», είχαν υποστεί τις περισσότερες ήττες, με την Τότεναμ να μετράει 51 νίκες με τους συμπολίτες της, όμως, κάτι που φυσικά είναι οδυνηρό για την ομάδα, είναι οι 30 ήττες από την Άρσεναλ, η ιστορία των αναμετρήσεων με την οποία είναι τεράστια και γεμάτη πράγματα και καταστάσεις. 

Η μεγαλύτερη νίκη στα χρονικά στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» είναι το 13-2 (!) κόντρα στην Κρου, το 1960, ενώ, οι μεγαλύτερες «σφαλιάρες» έχουν έρθει για την Τότεναμ με το βαρύτατο 6-0 από τις Σάντερλαντ και Άρσεναλ, το 1914 και το 1935 αντίστοιχα. 

 

Πηγή: england365.gr

Σχόλια