Στις 6/5 του 1976 ο μεγάλος Βασίλης Χατζηπαναγής έπαιξε το πρώτο και μοναδικό του ματς με την Εθνική ομάδα των Ανδρών.
Αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ένας ποδοσφαιριστής που έκανε τα πλήθη, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, να συρρέουν στα γήπεδα, ξεροσταλιάζοντας για ένα του άγγιγμα, μια ντρίμπλα, μια ζογκλερική ενέργεια. Δεδομένα, είναι ο καλύτερος Έλληνας που δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική Ελλάδας σε επίσημο ματς.
«Όλοι με ρωτούσαν πως γίνεται να μην παίζω στην Εθνική. Ήταν κακό που δεν έπαιζα με την Εθνική γιατί δεν με έβλεπε πολύ κόσμος. Έπρεπε να κάθομαι να εξηγώ», είχε πει ο ίδιος στο gazzetta.gr για το θέμα της Εθνικής. «Πιστεύω δεν έπαιξα στην Εθνική και για πολιτικούς λόγους, επειδή ο πατέρας μου ήταν αριστερός. Ήταν περίεργη εποχή, νομίζω δεν έκαναν τις σωστές κινήσεις γι' αυτό και δεν έπαιξα Εθνική. Δεν ήταν τίποτα σοβαρό. Έπρεπε να γίνει ειδικό δικαστήριο στη FIFA και να αποδείξουν ότι οι γονείς μου ήταν Έλληνες. Και τίποτα άλλο», πρόσθετε στον ΑΝΤ1.
Στις 6/5 του 1976 ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στη Λεωφόρο για το φιλικό ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Πολωνία, είχε την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει τον «Νουρέγιεφ» στον πρώτο και μοναδικό του χορό με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ανδρών και το gazzetta.gr, με τη βοήθεια του Αρχείου Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, θυμάται εκείνη την μέρα και παρουσιάζει ντοκουμέντα από τον Τύπο. Η ορθογραφία της εποχής παραμένει αναλλοίωτη.
«Δύο θα είναι τα καινούργια πρόσωπα της Εθνικής μας. Πρόκειται για τους Μάικ Γαλάκο και Βασίλη Χατζηπαναγή που θα φορέσουν για πρώτη φορά την φανέλλα της Εθνικής Ανδρών. Και οι δύο ομογενείς έχουν διδαχθεί τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην Γερμανική και Ρωσική σχολή. Σήμερα θα αποτελέσουν την γραμμή κρούσεως της Εθνικής μας», ανέφερε το ρεπορτάζ στην τελευταία σελίδα της Αθλητικής Ηχούς όσον αφορά τον «Νουρέγιεφ» και συνέχιζε: «Ο δεξιοτέχνης εξτρέμ του Ηρακλέους για την πρώτη του εμφάνισι με τα χρώματα της Εθνικής εδήλωσε: "Δεν αισθάνομαι τον παραμικρό φόβο που θα παίξω πρώτη φορά στην Εθνική. Άλλωστε έχω πείρα από τέτοιες συναντήσεις. Είμαι έτοιμος ν' αγωνισθώ για τα ελληνικά χρώματα. Θα αγωνισθούμε για τη νίκη. Η έδρα αποτελεί για μας ένα καλό αβαντάζ. Η Εθνική Πολωνίας είναι ισχυρή ομάδα, αλλά όπως έμαθα έχει κάνει μια ανανέωσι».
Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει το πολωνικό ποδόσφαιρο, ο γεννημένος στην Τασκένδη από Έλληνες γονείς άσος τόνιζε: «Βεβαίως. Το 1974 σ' ένα τουρνουά που είχε γίνει στην Πολωνία με συμμετοχή τριών κρατών έπαιξα αντίπαλος της Πολωνίας. Μετείχαν οι εθνικές ομάδες Ρουμανίας, Ρωσίας και Πολωνίας. Τότε δεν είχαν παίξει με την Εθνική Πολωνίας όλοι οι παίκτες που ηγωνίσθησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εμείς είχαμε κερδίσει με 3-0. Ένα γκολ είχα πετύχει κ εγώ».
Για το ενδεχόμενο να... σκοράρει ξανά, έλεγε: «Αυτή θα είναι η επιδίωξίς μου. Πιστεύω να τα καταφέρω». Το εν λόγω φιλικό ήταν το τελευταίο της Εθνικής για την σεζόν και στόχος του Παναγούλια, ήταν η νίκη, προκειμένου ψυχολογικά να ήταν έτοιμη για τα δύσκολα επίσημα ματς με Ρωσία και Ουγγαρία που ακολουθούσαν. Το συγκρότημα του Γκόρσκι, από την άλλη, ήταν ανανεωμένο. Ήρθε στην Αθήνα έχοντας στη σύνθεσή του 7 παίκτες από την ομάδα που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου. Ανάμεσά τους και ο θρυλικός Γιαν Τομαζέφσκι, ο τερματοφύλακας που... κατέβασε ρολά στα προκριματικά του 1974 απέναντι στην Αγγλία, την οποία και οι Πολωνοί είχαν αφήσει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ελπίδα του Χατζηπαναγή δεν έγινε πραγματικότητα, αλλά η Ελλάδα νίκησε 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Γιώργου Κούδα. Στο πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς της επόμενης μέρας, ο άσος του Ηρακλή δέσποζε σε μια φωτογραφία με τον Αλκέτα Παναγούλια. «Δύο από τους πρωταγωνιστάς της χθεσινής μεγάλης διεθνούς επιτυχίας της Εθνικής μας, πανευτυχείς μετά τη λήξι του αγώνος. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Αλκέτας Παναγούλιας και το νέο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου μας, ο φανταστικός Χατζηπαναγής με τη φανέλα της... Πολωνίας, που στο ντεμπούτο του με την Εθνική κατέπληξε τους θεατές». Μόνο που το «νέο μεγάλο αστέρι της Εθνικής μας», δεν θα φορούσε ποτέ ξανά τα γαλανόλευκα.
Ο κόσμος, πάντως, έσπευσε για να δει από κοντά την πρώτη και μοναδική εμφάνιση του «Νουρέγιεφ». «Η κοσμοπλημμύρα που δημιούργησε το μεγάλο ενδιαφέρον της συναντήσεως ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά γεγονότα της εμφανίσεως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γύρω στις 5 το γήπεδο ήταν γεμάτο», αναφέρει το ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες της εφημερίδες και προσθέτει: «Οι Έλληνες φίλαθλοι χειροκρότησαν συχνά τους Έλληνες παίκτες για τις καλές ενέργειές τους και στο τέλος, για την ωραία σημαντική διεθνή επιτυχία τους.
Γενικά ο κόσμος έφυγε ικανοποιημένος από το γήπεδο από την εμφάνισι της εθνικής μας». Φυσικά, φρόντισε να τους ξεσηκώσει και ο ίδιος ο «Βάσια». «Στο 54' το γήπεδο ξεσηκώθηκε, καθώς ο Χατζηπαναγής έγινε κάτοχος της μπάλας κοντά στο δεξιό σημαιάκι του κόρνερ και με ζογκλερικές ενέργειες ανέτρεψε επανειλημμένως την αντίστασι τριών Πολωνών, ενώ το γήπεδο συγκλονίστηκε από τις επευφημίες των φιλάθλων. Ήταν ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας του μεγάλου ομογενούς άσσου που θα μείνη αλησμόνητο σε όσους το παρακολούθησαν», τονίζει το ρεπορτάζ. Λίγο έλειψε να φτιάξει το δεύτερο γκολ του Κούδα στο 68', αλλά ο εξουδετερωμένος Τομαζέφσκι έκανε εκπληκτική επέμβαση για να σώσει την εστία του.
Στο 78' ο Χατζηπαναγήςμε ένα ακόμα προσωπικό του σόου έδωσε την μπάλα στον Αναστασιάδη, ο οποίος τροφοδότησε τον Δαβουρλή, αλλά ο Τομαζέφσκι δήλωσε ξανά παρών. Ο μαέστρος της Εθνικής, κούνησε την μπαγκέτα του για μια τελευταία φορά και στο τέλος. «Και το παιχνίδι τελείωσε μ' ένα ακόμα ρεσιτάλ Χατζηπαναγή που στην αριστερή πλευρά επάνω σχεδόν στη γραμμή του άουτ ταλαιπώρησε αρκετά δύο Πολωνούς αμυνομένους, ενώ οι φίλαθλοι δημιούργησαν πανδαιμόνιο». Στην κριτική των παικτών, η Ηχώ ανέφερε για τον Βάσια: «Ο φαντεζίστας της ομάδος. Ξεσήκωσε την εξέδρα με τις ασύλληπτες επινοήσεις του. Κινήθηκε πάρα πολύ σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου. Του έλειπε όμως η ολοκλήρωσις της προσπάθειας».
Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος του ματς, ο Γκόρσκι ξεχώρισε μεταξύ άλλων και τον Χατζηπαναγή. Ο ίδιος ο παίκτης του Ηρακλή δήλωνε: «Όταν προσαρμοσθώ με το παιχνίδι των συμπαικτών μου τότε θ' ανέβη η απόδοσίς μου». Δυστυχώς, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου