64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μια πρωτομαγιάτικη, θλιβερή… ιστορία συμφιλίωσης ΑΕΚ – Παναθηναϊκού

Untitled 2

Το ημερολόγιο γράφει 1940… Λίγο πριν τον πόλεμο. Διοργανώνεται στην Αθήνα αγώνας στη μνήμη του Λύσανδρου Δικαιόπουλου ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον ταλαντούχους αμυντικούς της εποχής. Στον αγώνα οι επιθετικοί παίκτες της ΑΕΚ, φορούν φανέλες του Παναθηναϊκού και φωτογραφίζονται για να τιμήσ
ουν τον πρώην αθλητή της Ένωσης και του Παναθηναϊκού. Άλλες εποχές, άλλη λογική…
Ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος είχε τραυματιστεί θανάσιμα, στο κεφάλι, σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση του 1938 και ήταν ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έχανε την ζωή του εκείνη την εποχή, μέσα στους αγωνιστικούς χώρους… Το 1932, έξι χρόνια νωρίτερα, είχε πέσει νεκρός ο 17χρονος τερματοφύλακας του Απόλλωνα, Γιάννης Φωτίου.
Ο Δικαιόπουλος ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Σμύρνης και έφτασε στην Ελλάδα το 1922 με την καταστροφή…
Ένας από τους αδερφούς του αγωνιζόταν στην Ένωση και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του νταμπλ, το 1939.
Ο άτυχος αμυντικός πρωτοξεκίνησε από το ανεπίσημο σωματείο των Αργοναυτών Καλλιθέας, για να μετακινηθεί στην θρυλική Μικρασιατική Δουργούτη η οποία και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ανεπισήμων σωματείων το 1934.
Την επόμενη χρονιά ο Δικαιόπουλος έπαιξε με την Ένωση Ηρακλείου στην Γ΄ κατηγορία και χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις του κατάφερε να κάνει δελτίο στην ΑΕΚ. Στην Ένωση αγωνίστηκε από το 1934 μέχρι το 1937 έχοντας συνολικά 23 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος.
Το 1937-38 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό όπου και έμελε να αφήσει την τελευταία του πνοή… Την πρωτομαγιά του 1938, σαν σήμερα δηλαδή… κι ενώ το πρωτάθλημα είχε λήξει… ΑΕΚ και Παναθηναϊκός συμφώνησαν να παίξουν φιλικό παιχνίδι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Δικαιόπουλος_Λύσανδρος
Στο 7ο λεπτό ο Δικαιόπουλος συγκρούστηκε με τον Τζανετή της ΑΕΚ και έπεσε στο έδαφος χτυπόντας δυνατά στο κεφάλι του και χάνοντας τις αισθήσεις του.
dikaiopoulos-2
Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου οι γιατροί πάλεψαν για δυο 24ωρα να τον κρατήσουν στην ζωή. Ο θάνατος του προήλθε από κάταγμα στη βάση του κρανίου.
Ο θάνατος του πρώην παίκτη της ΑΕΚ, «ανάγκασε»την Πολιτεία να ασφαλίζει ανώνυμα… και τους 22 ποδοσφαιριστές ενός αγώνα. Έτσι ο Δικαιόπουλος χάρισε με την ζωή του, ασφάλεια στους συναθλητές του, αλλάζοντας τα δεδομένα της εποχής…

Σχόλια