64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τρεμπισόνα Βάλα, το κορίτσι με το όνομα της Τραπεζούντας!


Το κοριτσάκι που γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1916 στην Μπολόνια πήρε ένα περίεργο όνομα ακόμα και για μας τους Έλληνες.
Ο πατέρας του το ονόμασε Τρεμπιζόντα, δηλαδή Τραπεζούντα. Ο ίδιος έλεγε ότι θεωρούσε τη πόλη αυτή του Πόντου ως την ομορφότερη στο κόσμο κι αποφάσισε να δώσει το ίδιο όνομα στην όμορφη κόρη του.
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε εάν ο Βάλα, το επώνυμο του Ιταλού πατέρα, ήταν Βάλλας ή πολύ περισσότερο… Βαλλίδης. Ο ίδιος άλλωστε έμενε στη Μπολόνια στην Ιταλία.
Το μικρό κοριτσάκι μεγάλωσε. Το φώναζαν Όντινα για λόγους συντομίας και έμελε να γίνει μια από τις πρώτες μεγάλες αθλήτριες της Ιταλίας. Το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 80μ με εμπόδια. Στον ημιτελικό σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ (11.6) και στον τελικό 11.7 Ηταν ακόμα 4η σκυταλοδρομία 4Χ100μ (48.7) με την Ιταλική ομάδα.
Η Όντινα έγινε η αγαπημένη του καθεστώτος του Μουσολίνι. Οι εφημερίδες μιλούσαν για τον «ήλιο που χωρούσε σ’ ένα χαμόγελο»
Εκτός από τα σπριντ ασχολήθηκε και με τα άλματα.
Στη συνέχεια πέρασε μια ήσυχη ζωή που ταράχτηκε το 1978 όταν άγνωστοι της έκλεψαν το μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Βερολίνο. Το 1984 ο συμπατριώτης της πρόεδρος της ΙΑΑΦ Πρίμο Νεμπιόλο της χάρισε ένα αντίγραφο.
Έφυγε από τη ζωή ήσυχα όπως είχε ζήσει στις 18 Οκτωβρίου 2006 σε ηλικία 90 χρόνων.


retrosport.wordpress.com

Σχόλια