64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Εντού Γκασπάρ

Edu-Gaspar
Όσοι παρακολουθείτε φανατικά ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και όχι μόνο, ασφαλώς θα θυμηθείτε ότι ο σημερινός «καλεσμένος» της στήλης,Εντού, είναι ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους που φάνηκαν στα γήπεδα της «Γηραιάς Ηπείρου» τα τελευταία 15 χρόνια!
Αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος, και διακρίθηκε για την άψογη τεχνική (Βραζιλιάνος γαρ!), τη δύναμη, τη θαυμάσια αντίληψη, καθώς και την ικανότητά του να προωθεί το παιχνίδι της ομάδας του και ταυτόχρονα να «καταστρέφει» εκείνο του αντιπάλου. Επίσης, ήταν ποδοσφαιριστής με ακτινοβολία, έντονη προσωπικότητα, και ισχυρή θέληση.

Εξάλλου, φόρεσε τη φανέλα μόνο τριών ομάδων στην καριέρα του, τηςΚορίνθιανς (Βραζιλία), της Άρσεναλ (Αγγλία), και της Βαλένθια(Ισπανία), αλλά ευτύχησε να κερδίσει τίτλους με όλες, ενώ σήμερα παραμένει στη μεγάλη «οικογένεια» της πρώτης, αφού είναι οποδοσφαιρικός διευθυντής της.

Ο Εντουάρντο Σέζαρ Νταουντέ Γκάσπαρ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1978, και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1998 στην Κορίνθιανς. Με την «Τιμάο» έδειξε τα πρώτα ψήγματα του σπουδαίου ταλέντου του, και κατέκτησε δύο εθνικάπρωταθλήματα (1998, 1999) και ένα Παγκόσμιο ΚύπελλοΣυλλόγων (2000) προτού μετακομίσει στην Άρσεναλ, τον Ιανουάριο του 2001!

Το ξεκίνημά του στους «κανονιέρηδες» μπορεί να χαρακτηριστείεφιαλτικό! Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα τους τραυματίστηκε 15 λεπτά μετά την είσοδό του στο τερέν, και έχασε μέρος του υπολοίπου της σεζόν, ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε κι άλλο πλήγμα στην ψυχολογία του, λόγω του θανάτου της αδελφής του σε τροχαίο δυστύχημα! Επέδειξε, όμως, δύναμη ψυχής, και τις επόμενες τρεις περιόδους ήτανβασικότατος, βοηθώντας τους Λονδρέζους να κάνουν δικά τους δύοπρωταθλήματα (2002, 2003), τρία Κύπελλα (2002, 2003, 2005), καιδύο Τσάριτι Σιλντ Αγγλίας (2002, 2004), εξελίσσοντας παράλληλα εαυτόν, υπό τις οδηγίες του προπονητή Αρσέν Βενγκέρ!

Στο τέλος της χρονιάς 2004/05 το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ έληξε, και δεν επεκτάθηκε. Αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ κατέθεσαν τότε πρόταση για να τον αποκτήσουν, αλλά εκείνος επέλεξε τη Βαλένθια. Ανήκε στις «νυχτερίδες» για μία τετραετία, και έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να κερδίσουν το εγχώριο Κύπελλο το 2008. Το θέρος του 2009 το συμβόλαιό του λύθηκε, και ο ίδιος επέστρεψε στην Κορίνθιανς, για να αποσυρθεί μόλις μερικούς μήνες μετά από την ενεργό δράση, ως παίκτης της.

Συνολικά, ο Εντού μέτρησε, με την Κορίνθιανς, 34 παρουσίες, με την Άρσεναλ, 100 (και επτά γκολ), και με τη Βαλένθια, 50 (11 τέρματα). Συν τοις άλλοις, χρίσθηκε 15 φορές διεθνής, και έλαβε μέρος με τη«σελεσάο» στο Κόπα Αμέρικα του 2004, το οποίο μάλιστα κατέκτησεη ομάδα του.


balleto.gr 

Σχόλια