64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Οι ατυχίες του Ραλφ Μέτκαλφ



Η ιστορία του Ραλφ Μέτκαλφ είναι γνωστή σε ελάχιστους στον κόσμο. Ο Αμερικανός σπρίντερ θεωρούταν ο πιο γρήγορος αθλητής στον κόσμο την περίοδο 1932-34. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες ήταν το φαβορί στα 100 και 200 μέτρα.
Αλλά η μοίρα του επιφύλασσε ένα περίεργο παιχνίδι... Στα 100 μέτρα έπεσε στη γραμμή τερματισμού μαζί με τον συμπατριώτη του Έντι Τόλαν και οι κριτές χρειάστηκαν το νεοεισελθέν φότο φίνις (συνεχείς φωτογραφίες από αρκετούς φωτογράφους από το πλάι προς τη γραμμή τερματισμού τότε!) για να αναδειχτεί ο νικητής. Μετά από αρκετές ώρες, το χρυσό δόθηκε στον Τόλαν. Η απόφαση ήταν σωστή. Οι κανονισμοί τώρα ορίζουν ότι νικητής είναι εκείνος που φτάνει πρώτος στη γραμμή. Τότε όριζαν ότι νικητής είναι εκείνος που περνάει πρώτος τη γραμμή. Ο Μέτκαλφ έφτασε πρώτος στη γραμμή, αλλά ο Τόλαν την πέρασε πρώτος! Με τους σημερινούς κανονισμούς ο Μέτκαλφ θα ήταν νικητής.

Όμως, το «μαρτύριό» του δεν είχε τελειώσει...
Στον τελικό των 200 μέτρων, παρότι έτρεξε την πιο γρήγορη κούρσα της ζωής του, ο Μέτκαλφ τερμάτισε τρίτος. Η φωτογραφία της εκκίνησης και το βίντεο δείχνει ότι οι υπεύθυνοι είχαν τοποθετήσει τον Μέτκαλφ 2 μέτρα πίσω από εκεί που έπρεπε! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μέτκαλφ να τρέξει 202 μέτρα και μοιραία να μην προλάβει ποτέ τους δύο πρώτους, που τερμάτισαν 1 και 2 μέτρα μπροστά του! Η φωτογραφία της εκκίνησης έδειχνε τι συνέβη, οι διοργανωτές κατάλαβαν την γκάφα τους, ζήτησαν από τον Μέτκαλφ αν θέλει να ξανατρέξει (μόνος του...) και να πάρει καλύτερο μετάλλιο με βάση το χρόνο του (!!!), αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι αφού έχασε την κούρσα δεν θέλει να τρέξει μόνος του.

Το 1936 ξαναπροσπάθησε, αλλά τότε έπεσε πάνω στον γίγαντα που λεγόταν Τζέσε Όουενς και πήρε το ασημένιο.


Σχόλια