64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ιδού το μνημόνιο που «κλείδωσε» του Γουδή

Ιδού το μνημόνιο που «κλείδωσε» του Γουδή
Δύο 24ωρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Νέα Αθήνα» και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στου Γουδή, ακολούθησαν οι πρώτες επίσημες υπογραφές πάνω στο «πράσινο» γηπεδικό πρότζεκτ!

Χθες το πρωί, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Μπαλτάκος, υπέγραψαν δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση του σχεδίου.
Το «Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Σχεδίου τετραπλής Ανάπλασης της Αθήνας» (όπως ήταν και ο επίσημος τίτλος της συμφωνίας των δύο πλευρών) σημαίνει πως τόσο η κυβέρνηση (μέσω του ΥΠΕΝ) όσο και ο Α.Ο. δεσμεύονται να προχωρήσουν μέχρι τέλους το πρότζεκτ. Η εν λόγω (διπλή) δέσμευση των δύο πλευρών για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού «μεταφράζεται» ως: Απόλυτη συνεργασία από την πλευρά του Α.Ο. και ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου για τη χωροθέτηση, την κατασκευή και την αδειοδότηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Η επόμενη κίνηση για το σχέδιο βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και αφορά τη νομική και νομοθετική θωράκιση του έργου ως τον Σεπτέμβριο (όπως είχε προσδιορίσει χρονικά το ΥΠΕΝ), μέσω νέου νόμου πάνω στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών, στον οποίον θα πατήσουν τα πέντε ξεχωριστά Προεδρικά Διατάγματα των περιοχών που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
Ο δε Δημήτρης Μπαλτάκος (όπως είχε αποκαλύψει προ δύο εβδομάδων το «Goal») θα φέρει το μνημόνιο που υπεγράφη με το ΥΠΕΝ προς ψήφιση και έγκριση στη σημερινή (πολύ κρίσιμη) Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη (6 μ.μ. στο «Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος»), εφόσον υπάρξει απαρτία (50% των ενεργών μελών συν ένας). Εάν αυτό εγκριθεί, αυτομάτως γίνεται δεσμευτικό για όλες τις επόμενες διοικήσεις που θα κληθούν να βαδίσουν πάνω στον δρόμο του «πρότζεκτ Γουδή», εκτός αν κάποια εξ αυτών αποφασίσει να το καταργήσει ή να το προσβάλει. Αναλαμβάνοντας βεβαίως και το όποιο κόστος, επικοινωνιακό και μη... Το γήπεδο στου Γουδή κι όλες οι γηπεδικές εξελίξεις είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή Γ.Σ. (μαζί με τον διοικητικό απολογισμό) πριν προχωρήσει το Σώμα σε εκλογές.
Ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρη Μπαλτάκο
%IMAGEALT
Από εκεί και πέρα, στο εκλογικό σκέλος όλα δείχνουν ανοικτά. Για πολλούς αποτελεί ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως απέσυρε το ενδιαφέρον του, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Επίσης, είναι δεδομένη και επαναλαμβανόμενη η πρόθεση της διοίκησης Μπαλτάκου να αποχωρήσει. Αν δεν κατέβει λοιπόν κάποιο ψηφοδέλτιο-έκπληξη, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της εκλογικής διαδικασίας.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΕΤΡΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην Αθήνα, σήμερα, την 26 Μαΐου 2017, οι κατωτέρω:
1.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εδρεύει επί της οδού Μεσογείων 11, Αθήνα, όπως εκπροσωπείται νόμιμα απ’ τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη ΦΑΜΕΛΛΟ (αποκαλούμενο εν συνεχεία, προς χάρη συντομίας «το ΥΠΕΝ») και
2.Το σωματείο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, που εδρεύει επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 2-4, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτού κ. Δημήτριο-Γεώργιο Μπαλτάκο (αποκαλούμενο εν συνεχεία προς χάρη συντομίας «το ΣΩΜΑΤΕΙΟ»), δήλωσαν και αποδέχθηκαν αμοιβαία τα ακόλουθα:
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία εκπόνησης του Σχεδίου της Τετραπλής Ανάπλασης της Αθήνας, με στόχο την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία κοινωνικά ωφέλιμων υποδομών πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής και παράλληλα, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, μέσα από ένα σύνολο αστικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει κι όλα τα ιστορικά κτίρια - κατασκευές που υπάρχουν εντός της υπό ανάπλασης περιοχής, ως αυθεντικά τοπόσημα της πόλης των Αθηνών.
Στο παρόν μνημόνιο προβλέπονται δράσεις και συνεργασίες μεταξύ της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου.
Τμήμα του υπό επεξεργασία Σχεδίου Ανάπλασης της Αθήνας αποτελεί η λειτουργική ενοποίηση της περιοχής γύρω απ’ τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου, που θα εκτείνεται από τους πρόποδες του Λυκαβηττού έως την ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων. Στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου λειτουργεί σήμερα το ποδοσφαιρικό γήπεδο, προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου αστικού πάρκου. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ανέγερση Ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων για το Σωματείο σε χώρο αποδοχής του. Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη χωροθέτησης, κατασκευής και αδειοδότησης λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών προκειμένου να συνεχιστεί η παρουσία και η λειτουργία του Σωματείου.
Το Υπουργείο δηλώνει ότι, κατά την εκπόνηση του ως άνω σχεδίου ανάπλασης, θα ληφθούν υπόψη τα παραπάνω και θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης αυτών των εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσει την πρόταση του Σωματείου να γίνει η ανέγερση των ανωτέρω εγκαταστάσεων στην περιοχή Γουδή.
Το σχέδιο της Τετραπλής Ανάπλασης της Αθήνας θα αξιολογηθεί χωροταξικά και περιβαλλοντικά και θα λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να επιτευχθεί η θεσμική θωράκισή του, διότι περιλαμβάνει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Ελαιώνα-Βοτανικού, του Εμπορικού και Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας συμφωνείται η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, στην οποία θα συμμετέχει το Σωματείο εθελοντικά και θα κληθούν από το ΥΠΕΝ να συμμετάσχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει την ευθύνη να υποστηρίξει επιστημονικά (με νομικούς, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και οικονομολόγους) καθώς και σε επίπεδο τεκμηρίωσης και δημόσιου διαλόγου το Σχέδιο της Τετραπλής Ανάπλασης. Η ομάδα θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που τυχόν ανακύψουν κατά την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του παρόντος θα συνεργάζονται και θα εκπληρώνουν εγκαίρως και καλόπιστα τις υποχρεώσεις τους.
Το παρόν αποτελεί μία ελπιδοφόρα προσέγγιση για εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης και εξασφάλιση συνθηκών γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προσφέροντας παράλληλα την προοπτική για την αναβάθμιση σημαντικών περιοχών της πόλης των Αθηνών, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική και οικονομική λειτουργία.
Το παρόν συντάχθηκε σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται ως ακολούθως:
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

Μπαλτάκος: «Υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας»
Λίγες ώρες μετά τις πρώτες επίσημες υπογραφές στο «πρότζεκτ Γουδή», ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Μπαλτάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι υλοποιήθηκαν και οι δύο δεσμεύσεις του στο θέμα του γηπέδου και τη διεξαγωγή εκλογών και τόνισε πως ο κόσμος του Παναθηναϊκού καλείται να πάρει στους ώμους του το εγχείρημα του νέου γηπέδου. «Ως διοίκηση αναλάβαμε έναντι των εκατομμυρίων φιλάθλων του Παναθηναϊκού, δημόσια και κατηγορηματικά, δύο δεσμεύσεις: Η πρώτη αφορούσε την υπογραφή συμφωνίας για την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων στου Γουδή. Η δεύτερη στη διενέργεια εκλογών στον Α.Ο. για αλλαγή διοίκησης. Σήμερα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια κάθε φίλαθλο του Παναθηναϊκού και να του πούμε ότι υλοποιήσαμε ακριβώς όσα δεσμευτήκαμε. Εχει φτάσει η στιγμή που όλοι μαζί οι Παναθηναϊκοί καλούμαστε να «πάρουμε στους ώμους μας»  το συγκεκριμένο ιστορικής σημασίας εγχείρημα.
Αυτό επιβάλλεται να εμπεδωθεί στη συλλογική παναθηναϊκή συνείδηση, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας».


Σχόλια