64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μουρίνιο vs Βενγκέρ: εδώ υπάρχει ένας... πόλεμος μεγάλος (vids)

Η Άρσεναλ φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα παιχνίδι κρισιμότατο για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Αρσέν Βενγκέρ ΔΕΝ θα περίμένει τον Ζοζέ Μουρίνιο με ανοιχτές αγκάλες.
Μουρίνιο vs Βενγκέρ: εδώ υπάρχει ένας... πόλεμος μεγάλος (vids)
Και για ποιο λόγο να το κάνει άλλωστε; Η σχέση τους δεν χρειάστηκε να φτάσει τα επτά χρονιά για να αρχίσει η... φαγούρα.
Ο Πορτογάλος και ο Γάλλος φρόντισαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν ως αντίπαλοι στα γήπεδα να ξεκαθαρίσουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνουν φίλοι ποτέ, αλλά είναι ικανοί να φτάσουν στο άλλο άκρο: αυτό του μαλλιοτραβήγματος! 

Ακραίο; Όχι δα. Ο ένας έχει πιάσει τον άλλο από τη γραβάτα, ενώ υπήρξαν και απειλές περί... σπασίματος κεφαλιών. Πολιτισμός, είπατε; Ούτε καν! Με αφορμή, λοιπόν, την πολυαναμενόμενη νέα συνάντησή τους, ας θυμηθούμε τις πιο «δηλητηριώδεις» ατάκες των δύο ανδρών, που αποτελούν το... αλάτι αυτής της θυελλώδους σχέσης. 




Την δεύτερη σεζόν του στην Τσέλσι, ο Πορτογάλος αποκαλεί τον Αλσατό... ματάκια: 
Επίθεση Μουρίνιο: «Ο Βενγκέρ έχει πραγματικό πρόβλημα με εμάς. Είναι αυτό που αποκαλείτε στην Αγγλία ως ηδονοβλεψία! Είναι κάποιος που του αρέσει να παρατηρεί τους άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν κάποια άτομα που όταν είναι σπίτι έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο και κοιτάζουν ανθρώπους από άλλα σπίτια για να δουν τι συμβαίνει. Ο Βενγκέρ πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Αυτό είναι άρρωστο».
Απάντηση Βενγκέρ: «Ο Μουρίνιο είναι εκτός πραγματικότητας και είναι ασεβής. Όταν δίνεις επιτυχία σε χαζούς ανθρώπους τους κάνει περισσότερο ηλίθιους κάποιες φορές και όχι πιο έξυπνους».
Το 2007 πριν από τον τελικό του Λιγκ Καπ ανάμεσα στην Τσέλσι και στην Άρσεναλ, ο Βενγκέρ αφήνει σπόντες ότι ο Μουρίνιο πέτυχε χάρη στα λεφτά του Αμπράμοβιτς: 
Επίθεση Βενγκέρ: «Αν θέλεις να συγκρίνεις κάθε προπονητή, τότε δίνεις στον καθένα το ίδιο μπάτζετ για μεταγραφές και τους λες πως έχει αυτά τα χρήματα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά από αυτά τα πέντε χρόνια βλέπεις ποιος έχει πετύχει τα περισσότερα».

Απάντηση Μουρίνιο: έδειξε... ανωτερότητα και δεν απάντησε! 
Το 2005 ο Μουρίνιο ξεσπά κατά του ευνοϊκού, κατά τη γνώμη του, προγράμματος της Άρσεναλ: 
Επίθεση Μουρίνιο: «Κάποιες ομάδες τις μεταχειρίζονται σαν διαβολικές, κάποιες άλλες σαν αγγελικές. Δεν νομίζω πως ήμαστε τόσο άσχημοι για να μας βλέπουν σαν τον διάβολο και σίγουρα δεν πιστεύω πως ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Ντέιβιντ Ντέιν είναι τόσο όμορφοι ώστε να θεωρούνται άγγελοι». 
Απάντηση Βενγκέρ: «Ζούμε σε ένα κόσμο που έχει μόνο νικητές και ηττημένους, αλλά όσο το άθλημα επιβραβεύει το αρνητικό ποδόσφαιρο, τόσο περισσότερο θα βρίσκεται σε κίνδυνο». 
Ο Αρσέν Βενγκέρ αποφασίζει να σχολιάσει την απόφαση του Μουρίνιο να επιστρέψει στην Τσέλσι: 
Επίθεση Βενγκέρ: «Ο Μουρίνιο φοβάται την αποτυχία και γι' αυτό επέστρεψε'». 
Απάντηση Μουρίνιο: «Αν ήμουν άτιτλος σαν τον Βενγκέρ, θα είχα φύγει». 
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Αρσέν Βενγκέρ κάνει παράπονα για την διαιτησία στη νίκη της Τσέλσι με 2-0 επί της Άρσεναλ: 
Επίθεση Βενγκέρ: «Δεν θα ήθελα απόψε να είμαι ο Μάικ Ντιν. Ο Κόστα θα έπρεπε να είχε αποβληθεί δύο φορές. Χτυπάει εσκεμμένα τον Κοσιελνί στο πρόσωπο. Σε κάθε ματς βγάζει θυμό και τη γλιτώνει εξαιτίας της αδυναμίας του διαιτητή. Ξέραμε πριν από το παιχνίδι ότι θα επεδίωκε να κάνει κάτι τέτοιο». 
Απάντηση Μουρίνιο:  «Σε αυτήν τη χώρα μόνο ένας προπονητής δεν βρίσκεται υπό πίεση. Αυτός ο προπονητής που μπορεί να αρχίζει την κλάψα από το πρωί, συνεχίζει να κλαίει το απόγευμα, να μην πετυχαίνει ποτέ τίποτα κι όμως να κρατά τη δουλειά του και να παραμένει ο βασιλιάς. Απίστευτο προνόμιο». 
Ο Ζοζέ Μουρίνιο προσπαθεί να αποτινάξει από την Τσέλσι τον τίτλο του φαβορί για το πρωτάθλημα, κάτι που κάνει έξαλλο τον Βενγκέρ: 
Επίθεση Βενγκέρ: «Αυτό θα πει φόβος της αποτυχίας. Αν δεν είσαι μέσα σε μια κούρσα, τότε δεν μπορείς να χάσεις. Τόσο απλά».
Απάντηση Μουρίνιο:  «Ο Βενγκέρ είναι ο ειδικός στην αποτυχία. Αν το κάνω αυτό στην Τσέλσι, μένοντας οκτώ χρόνια χωρίς τίτλο, θα φύγω και δεν θα ξαναγυρίσω».
Ο Βενγκέρ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για... μηνύσεις για όσα λέει εναντίον του ο Μουρίνιο: 
Επίθεση Βενγκέρ: «Θα εξετάσω την περίπτωση να υπάρξει συνέχεια. Δεν ξέρω, όμως αφήνω ανοιχτή την πόρτα». 
Απάντηση Μουρίνιο: «Διαθέτουμε έναν φάκελο με 120 σελίδες, στις οποίες υπάρχουν αναφορές του κ. Βενγκέρ στην Τσέλσι τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Δεν μιλάμε για πέντε σελίδες, αλλά για 120 και γι΄ αυτό υπήρξε έντονη αντίδραση. Συμφωνώ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά, εάν αυτό δεν συμβεί, εδώ είμαστε». 
Ο Βενγκέρ «κράζει» την Ρεάλ του Μουρίνιο για τον αγώνα - παρωδία με τον Άγιαξ, το 2010 στο Τσάμπιονς Λιγκ, με παίκτες των Μαδριλένουν να παίρνουν κάρτες εσκεμμένα μετά από προτροπή του Μουρίνιο:
Επίθεση Βενγκέρ: «Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Προσωπικά δεν θα ήθελα να το δω αυτό . Είναι κρίμα να συμβαίνει σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα.. Βγήκε μια κακή εικόνα. Σέβομαι τη Ρεάλ για την ποιότητα και ότι έχει πετύχει αλλά από οποιονδήποτε γίνονται αυτά κανείς δεν θέλει να τα βλέπει στο γήπεδο. Πρέπει να σεβόμαστε τους φιλάθλους που πληρώνουν εισιτήριο. Τι θέλει ο κόσμος να βλέπει; Ποδόσφαιρο ή τέτοια πράγματα; Δεν μπορεί να το δεχθεί κανείς αυτό. Βλέποντας τα συγκεκριμένα πλάνα στην τηλεόραση είναι αρκετό για να μην το επαναλάβει κανείς στο μέλλον γιατί ειλικρινά είναι φρικτό. Δεν λέω ότι είμαι καλύτερος του Μουρίνιο, απλά πιστεύω ότι δεν δείχνει καλό». 
Απάντηση Μουρίνιο:  «Θα πρέπει να εξηγήσει ειδικά στους οπαδούς της Άρσεναλ πώς δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε ένα τρόπαιο από το 2005. Αντί να μιλάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο κύριος Αρσέν Βενγκέρ θα έπρεπε να μιλάει για την Άρσεναλ και να δώσει εξηγήσεις για το πώς έχασε 2-0 από μία ομάδα (σ.σ. Μπράγκα) που παίζει για πρώτη φορά φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ιστορία με τους νεαρούς παίκτες της Άρσεναλ γίνεται παλιά τώρα. Οι Σανιά, Κλισί, Γουόλκοτ, Φάμπρεγας, Σονγκ, Νασρί, Φαν Πέρσι, Αρσάβιν δεν είναι παιδιά. Είναι όλοι κορυφαίοι παίκτες». 
Αλήθεια, ποιος είναι πιο επιτυχημένος; 
Επίθεση Μουρίνιο: «Ο κύριος Βενγκέρ είναι ένας σπουδαίος προπονητής που δεν έχει κερδίσει ποτέ του το Τσάμπιονς Λιγκ. Είμαι ο καλύτερος στη χώρα μου. Η Πορτογαλία δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, άρα αυτά που έκανα εκεί είναι αρκετά. Ήρθα στην Αγγλία και πήρα πρωτάθλημα με την Τσέλσι μετά από 50 χρόνια. Ήμουν ο πρώτος που πήρε τον τίτλο στην πρώτη του χρονιά. Πήρα και δεύτερο πρωτάθλημα. Πήρα κι άλλους τίτλους. Έχω ρεκόρ νικών ή γκολ ή καλύτερης άμυνας ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Πιστεύω, λοιπόν, πως είμαι ένας εξαιρετικός προπονητής. Λίγοι έχουν πετύχει αυτά που πέτυχα εγώ. Δεν είμαι ο καλύτερος, αλλά είμαι ανάμεσα στους 10, 12 πρώτους». 
Απάντηση Βενγκέρ: «Είναι ένα πράγμα να είσαι διασκεδαστικός στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά δεν έχει την ίδια αξία με το να είσαι διασκεδαστικός στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τσέλσι έχει τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει με έναν άλλον παγκόσμιας κλάσης προπονητή. Είναι δύσκολο απ’ έξω να αξιολογήσεις πόσο η επιτυχία της Τσέλσι προήλθε από την ποιότητα του Μουρίνιο, πόσο από τα χρήματα του Αμπράμοβιτς και πόσο από το γεγονός ότι κληρονόμησε μία καλή ομάδα που τερμάτισε δεύτερη μία χρονιά νωρίτερα. Ένα πράγμα που γνωρίζω είναι ότι μπορεί να έχεις χρήματα και παρ’ όλα αυτά να μην κερδίζεις τρόπαια, αλλά δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος, εάν έχεις κακό προπονητή». 
Μήπως τελικά πίσω από αυτό μίσος, υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος κι αυτοί μιλούν για κάτι πράγματα μικρά; 

Σχόλια