64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ΑΕΚ μετά το 2-1

Με τους Αραούχο και Μάνταλο πρωταγωνιστές, σκόρερ και δημιουργούς, η ΑΕΚ έκανε την πρώτη της ανατροπή στη φετινή σεζόν απέναντι στον Πανιώνιο (1-2) και κατέκτησε την πρώτη θέση στα play off!


H ΑΕΚ πήγε στη Νέα Σμύρνη με ελπίδες για την πρώτη θέση των play off υπό δύο συνθήκες: να πάρει την πρώτη της νίκη εκτός έδρας απέναντι στον Πανιώνιο
σε διαδικασία αγώνων κατάταξης και ταυτόχρονα να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Στην πορεία προστέθηκε και τρίτη, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ: να κάνει και την πρώτη της ανατροπή στη φετινή σεζόν. Όμως, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης έκαναν αυτό ακριβώς που τους είχε ζητήσει ο Μανόλο Χιμένεθ: μια τελευταία υπέρβαση!
Με πρωταγωνιστές τον Σέρχιο Αραούχο και τον Πέτρο Μάνταλο, που συνεργάστηκαν άψογα στα δύο γκολ, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και ταυτόχρονα οι Κιτρινόμαυροι άκουσαν από τον πάγκο τα… χαρμόσυνα νέα για τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ και όχι απλώς επέστρεψε, αλλά κέρδισε, με το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει την Ένωση αγκαλιά με την διπλή ευκαιρία της συμμετοχής σε ευρωπαϊκό όμιλο τη νέα σεζόν, αλλά και κρατώντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Γκολ-σοκ και… απάντηση 
Η ΑΕΚ ήταν αυτή που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, πήρε την πρωτοβουλία και προσπάθησε να ασκήσει πίεση. Στο 4΄ο Χριστοδουλόπουλος έκανε ένα σουτ από καλή θέση στα όρια της περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Την ίδια τύχη είχε και ένα σουτ του Σιμόες δύο λεπτά αργότερα. Στο 13′ ήταν η σειρά του Γαλανόπουλου να δοκιμάσει ένα σουτ, αναγκάζοντας τον Γιαννιώτη να πέσει στη δεξιά του γωνία και να αποκρούσει. Έξι λεπτά αργότερα ο Γκάλο προσπάθησε να απειλήσει με ένα διαγώνιο σουτ από αρκετά πλάγια θέση, αλλά δε βρήκε στόχο.
Κι ενώ η Ένωση πίεζε, ο Πανιώνιος ήταν αυτός που βρήκε το γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, στην πρώτη του τελική. Ο Μπεν βρήκε τον Μασούρα μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ από δεξιά, εκείνος έκανε το σουτ και νίκησε τον Ανέστη για το 1-0. Μάλιστα, στο 25′ είχαν ακόμη μια καλή στιγμή όταν ο Μπεν βρήκε χώρο και δοκίμασε ένα σουτ, με τον Ανέστη να διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ. Μετά το… σοκ του γκολ η ΑΕΚ άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει ξανά τα πατήματά της και να πιέζει για να επιστρέψει στο ματς και τελικά το κατάφερε στο 34′.
Ο Μάνταλος συνδυάστηκε μέσα στην περιοχή με τον Αραούχο, έκανε το πλασέ από κοντά και ισοφάρισε σε 1-1. Δύο λεπτά αργότερα ο Χριστοδουλόπουλος μπήκε στην περιοχή με καλές προϋποθέσεις αλλά μια σέντρα – σουτ που επιχείρησε δεν απείλησε. Στο 44′ ο Μπακασέτας έκανε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε και ο Γιαννιώτης μπλόκαρε πάνω στη γραμμή, ενώ δύο λεπτά μετά ο Αραούχο συνδυάστηκε ξανά με τον Μάνταλο, ο τελευταίος έκανε το σουτ αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ.
1-1 και στις… κόκκινες
Η ΑΕΚ μπήκε με την ίδια επιθετική διάθεση και στο δεύτερο μέρος. Στο 49′ ο Γκάλο έκανε μια σέντρα, ο Τσιγκρίνσκι (που είχε προωθηθεί για κόρνερ) πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Τα λεπτά κυλούσαν με την Ένωση να ασκεί πίεση, όμως ο Πανιώνιος έψαχνε κάθε ευκαιρία για να βγάλει αντεπίθεση, όπως μια στο 57′ που κατέληξε σε σουτ του Μασούντ που κόντραρε, με τη μπάλα να βγαίνει κόρνερ. Ο Ανέστης μπλόκαρε εύκολα στην εκτέλεση και προσπάθησε να παίξει γρήγορα τη μπάλα, ο Μπεν έπεσε πάνω του για να τον εμποδίσει και είδε τη δέυτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή Μάνταλου, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να μένει με δέκα παίκτες.
Όμως, στο 64′ υπήρξε εκ νέου αριθμητική ισορροπία καθώς ενώ η μπάλα παιζόταν αλλού ο βοηθός Νικολακάκης φώναξε τον διαιτητή, τον ενημέρωσε για κάτι (προφανώς που του είπε ο Χριστοδουλόπουλος) και αμέσως μετά αποβλήθηκε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ με απευθείας κόκκινη! Στο 68′ ο Μπακασέτας δοκίμασε ένα σουτ αρκετά έξω από την περιοχή, με τη μπάλα να φεύγει άουτ.
Λύτρωση με Αραούχο!
Στο 72′ η Ένωση έχασε τεράστια ευκαιρία όταν ο Μάνταλος έκανε τη σέντρα, ο Αραούχο πήρε την κεφαλιά από κοντά, αλλά ο Γιαννιώτης απέκρουσε εντυπωσιακά! Δύο λεπτά αργότερα ο Σιώπης έκανε εξαιρετική προσπάθεια στην αντεπίθεση αποφεύγοντας δύο παίκτες της ΑΕΚ, έδωσε τη μπάλα στον Λάμπρου, όμως εκείνος έκανε κακό τελείωμα. Στο 75′ η Ένωση έχασε νέα πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Σιμόες βρήκε κάθετα τον Αραούχο μέσα στην περιοχή, αυτός πλάσαρε, αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι!
Ωστόσο, ο Αργεντινός επιθετικός δε… λάθεψε στο 81′. Ο Μάνταλος εκτέλεσε πολύ ωραία ένα φάουλ, ο Γιαννιώτης έκανε λάθος έξοδο και ο Αραούχο με κεφαλιά προς τα πίσω έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του (1-2). Πέντε λεπτά αργότερα η ΑΕΚ έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει και τρίτο γκολ όταν ο Αραούχο έκανε ωραία ενέργεια από αριστερά, γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Μπακασέτα, εκείνος έκανε το πλασέ με τη μια, αλλά ο Γιαννιώτης έκανε νέα απόκρουση! Όμως, το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη, με την ΑΕΚ να παίρνει μια τεράστια νίκη…
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Πανιώνιος (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Τασουλής, Γκιοατά (78′ Ταπόκο), Ρισβάνης, Βλάχος, Κόρμπος, Σιώπης, Μπεν, Μασούντ, Μασούρας (85′ Μαχμούτοβιτς), Γεσίλ (61′ Λάμπρου).
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (80′ Αϊντάρεβιτς), Μάνταλος (85′ Βινίσιους), Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο, Αλμέιδα (17′ Μπακασέτας).
Η προετοιμασία των προπονητών
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς παρέταξε τον Πανιώνιο με διάταξη 4-2-3-1. Στο τέρμα ήταν ο Γιαννιώτης, στην άμυνα οι Βλάχος, Ρισβάνης, Γκιοτά, Τασουλής, στα αμυντικά χαφ οι Κόρμπος, Σιώπης, μπροστά τους οι Μασούρας, Μασούντ, Μπεν και στην κορυφή της επίθεσης ο Γεσίλ.
Ο Μανόλο Χιμένεθ, παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη που έμοιαζε κι αυτή με 4-2-3-1. Στο τέρμα ήταν ο Ανέστης, στην άμυνα οι Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, στα αμυντικά χαφ οι Σιμόες, Γαλανόπουλος, στα άκρα της επίθεσης οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος και ο Αραούχο ήταν πίσω από τον Αλμέιδα, με τον Αργεντινό να αλλάζει συχνά θέσεις με τον Μάνταλο.
Αυτοί που έκριναν το ματς
Αναμφισβήτητα τα πάντα σε αυτό το παιχνίδι κρίθηκαν από τον Πέτρο Μάνταλο και τον Σέρχιο Αραούχο. Οι δύο τους συνδυάστηκαν στο πρώτο γκολ, της ισοφάρισης, για να σκοράρει ο αρχηγός της ΑΕΚ, ο Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ από το οποίο ήρθε το δεύτερο γκολ της Ένωσης από τον Αργεντινό.
Το ταμείο του αγώνα
Η ΑΕΚ ήθελε περισσότερο τη νίκη, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ξεπεράσει το σοκ του γκολ που δέχθηκε στην πρώτη φάση του Πανιωνίου και έφτασε δίκαια σε μια πολύ σημαντική νίκη.
Ο έλεγχος των διαιτητών
Ο Σταύρος Μάνταλος δεν πήρε κάποια απόφαση που να επηρέασε το αποτέλεσμα. Απέβαλε σωστά τον Μπεν με δεύτερη κίτρινη και λίγα λεπτά αργότερα απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον Χριστοδουλόπουλο με υπόδειξη του βοηθού, προφανώς επειδή του είπε κάτι. Ενδιάμεσα είχε δώσει κάποιες κίτρινες που κάποιες ενδεχομένως ήταν υπερβολικές.

Σχόλια