64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

ΑΜΑΝΤΕΟ ΚΑΡΙΣΟ: Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΤΡΕΛΟΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ» ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ



Τρελοποδόσφαιρο, τι σημαίνει; Ποδόσφαιρο, αλλά… εκτός κανόνων! Εκτός λογικής. Που μοιάζει εξωπραγματικό, αλλά είναι αληθινό…

Τις δεκαετίες του ’40, του ’50, του ’60, το να φεύγει ο τερματοφύλακας απ’ την εστία του και να αποκρούει τις μπαλιές, ή να ντριμπλάρει αντιπάλους, ή να φεύγει στην επίθεση, ή να παίζει πολύ μακριά απ’ το τέρμα του, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της ομάδας, ήταν εξωπραγματικό… Έπρεπε να εμφανιστεί πρώτος ο Αμαντέο Καρίσο, για να αποδείξει ότι ο τερματοφύλακας μπορεί να είναι και ένας παίκτης-λόγχη, αν το θελήσει!
Πρώτος αυτός χρησιμοποίησε τα βολέ του ως τρόπο… επίθεσης της ομάδας (στρατηγική που έχουν όλοι οι γκολκίπερ σήμερα), προσπαθώντας να βγάλει στην αντεπίθεση τους συμπαίκτες του «ψάχνοντάς» τους στο γήπεδο. Πρώτος αυτός φόρεσε γάντια όταν έπαιζε, και πρώτος αυτός άφησε το μικρό κομμάτι γης που υπερασπιζόταν, την εστία του, και πέρασε στην επίθεση.
Μετά απ’ αυτόν, δεκάδες άλλοι, πιο τρελοί ή γνωστικοί, μιμήθηκαν τις τεχνικές που καθιέρωσε. Ο συμπατριώτης του, Ούγκο Γκάτι, ο μεγάλος Παραγουανός, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, ο σπουδαίος Κολομβιανός Ρενέ Ιγκίτα, και άλλοι. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, παρόμοιες τεχνικές εφάρμοζε ένας άλλος ανυπέρβλητος πορτιέρο, ο Σοβιετικός Λεβ Γιασίν (που επίσης «καθάριζε» τις επικίνδυνες φάσεις μακριά απ’ το τέρμα του, σα λίμπερο).
Ο Καρίσο έπαιξε στη Ρίβερ Πλέιτ. Συνέδεσε μαζί της τ’ όνομά του. Και λατρεύτηκε απ’ όλους τους φιλάθλους της Αργεντινής, είτε υποστήριζαν τη Ροζάριο, τη Μπόκα, τη Νιούελς ή την Ιντεπεντιέντε.. Όλοι τους θαύμαζαν τις φοβερές του επεμβάσεις, τις έξυπνες κινήσεις του, το ωραίο παιχνίδι του.
Κι όμως, όταν η Αργεντινή καταποντίστηκε στο Μουντιάλ του 1958, τερματίζοντας τελευταία στον όμιλό της και δεχόμενη… 6 γκολ (σ.σ. 6-1) από την Τσεχοσλοβακία, με τον Καρίσο στο τέρμα, μόνος αυτός πλήρωσε το μάρμαρο για τη συντριβή. Το κοινό που τον λάτρευε, τον γιουχάισε, τον «σταύρωσε», και μετά τον «αποκαθήλωσε»…
Χρόνια αργότερα, στα απομνημονεύματά του, ο πρώτος γκολκίπερ-λόγχη, ο πρώτος «τρελός» ποδοσφαιρικά τερματοφύλακας, έγραφε:
– Περισσότερο θυμάμαι τα σουτ που έφαγα, παρά εκείνα που απέκρουσα…
Ο Αμαντέο Καρίσο

insanesoccer.wordpress.com

Σχόλια