64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

ΜΟΤΑ ΡΟΖΑ Πορτογαλία - Στίβος

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρόζα Μότα

Το 1982 στους Πανευρωπαϊκούς Στίβου των Αθηνών, η 24 ετών Ρόζα Μότα, έτρεξε στα 3.000μ και τερμάτισε 12η.
Η προσπάθειά της στις μεσαίες ή λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις δεν φαινόταν να ευδοκιμεί, παρά τη σκληρή προετοιμασία της. Ο προπονητής και σύντροφός της Χοσέ Πεντρόζα, της πρότεινε να δοκιμάσουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς τα σωματικά της προσόντα προσιδίαζαν. Είχε ανάστημα 1.56 και βάρος 49 κιλά. Έτσι προσανατολίσθηκαν στον Μαραθώνιο, παρ’ όλο ότι μέχρι τότε δεν είχε τρέξει συνεχή χιλιόμετρα, ούτε στην προπόνηση.

Το 1984 στο Λος Άτζελες έγινε ο πρώτος Μαραθώνιος γυναικών στους Ο.Α. Ήταν εκείνος ο αγώνας όπου οι Νορβηγέζα Ίνγκριντ Κρίστιανσεν μπήκε στο Στάδιο παραπαίοντας, εκτός ελέγχου και ημιλυπόθημη, αλλά σε ορθία θέση. Πέρασαν 3 την Κρίστιανσεν, με τρίτη την Μότα, που σημείωσε χρόνο 2 ώρες 26.27 έναντι 2 ωρών 24.52 της αμερικανίδας νικήτριας Τζόαν Μπενόιτ που κατείχε και το παγκόσμιο με 2 ώρες 22.43. Η επιτυχία της Μότα ήταν το έναυσμα για καλύτερη και πλέον προσεγμένη εξειδίκευση. Από το 1985 μέχρι τους ΟΑ της Σεούλ το 1988 «καθάριζε» όλους τους Μαραθωνίους γυναικών, με διαφορά από τη δεύτερη, τουλάχιστον 4 ή 5 λεπτών, δηλαδή κάπου ένα χιλιόμετρο. Αυτό συνέβη στους Πανευρωπαϊκούς, το Τόκιο, 2 φορές στη Βοστώνη κ.λ.π. Μόνο θα πρέπει να σημειώσω ότι η «παραπαίουσα» στο Λος Άτζελες Κρίστιανσεν είχε δημιουργήσει ήδη παγκόσμιο ρεκόρ με 2 ώρες 21.06, αλλά στις μεγάλες κούρσες είχε αδυναμία, ενώ οι φοβερές κοπέλες από την Αιθιοπία άρχισαν να εμφανίζονται το1992.

Στη Σεούλ το 1988 η Ρόζα Μότα κέρδισε τον 2ο Μαραθώνιο γυναικών σε ΟΑ με χρόνο 2 ώρες 25.40, που δεν ήταν ρεκόρ αγώνων, αλλά έγινε η πρώτη γυναίκα Χρυσή Ολυμπιονίκης της Πορτογαλίας. Δεν το επανέλαβε η Μασάντο το 1992, αλλά το πραγματοποίησε η συμπατριώτισσά της Ριμπέιρο το 1996 στα 10.000μ.

Η νίκη της ήταν σχετικά εύκολη στη Σεούλ με την καλή τακτική της και την βοήθεια του Πεντρόζα στα τελευταία χιλιόμετρα, ο οποίος έτρεχε με το ποδήλατο. Είχε μια διαφορά 80 περίπου μέτρων από την 2η Αυστραλέζα Λίζα Μάρτιν, η οποία έκανε ισχυρό φίνις, αλλά η Μότα διατήρησε την απόσταση ασφαλείας. Μετά την επιτυχία της αυτή η Ρόζα Μότα ήταν φυσικό να αναδειχθεί Βουλευτής. Αυτά συμβαίνουν συνήθως στη Νότια Ευρώπη.

hoa.gr

Σχόλια