64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η Μισέλ Μουτόν δεν ήταν μια γυναίκα που έπλενε πιάτα…

michele mouton - μισελ μουτον (1)
Όχι, η Μισέλ Μουτόν δεν ήταν μια γυναίκα που έπλενε πιάτια. Οδηγούσε ενα θηρίο 300 και πλεον ίππων σε κακοτράχαλους χωματόδρομους και σε γλιστερή άσφαλτο κερδίζοντας νίκες στο κορυφαίο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού (Παγκόσμιο Πρωτάλημα Ράλλυ).

Η έκφραση «Άντε μωρή πλύνε κανα πιάτο…» συμπυκνώνει  και εκφράζει  με κραυγαλέο τρόπο ένα στερεότυπο που αναπαράγεται συνεχώς, το ότι «οι γυναίκες δεν μπορούν να οδηγήσουν». Κοινωνικές αναλύσεις για το ρόλο της γυναίκας ή επιστημονικές έρευνες για το θέμα δεν έχουν καταφέρει να καμψουν την πεποίθηση αυτη σε πλήθος αντρών (ή και γυναικών, αν σκεφτώ την μητέρα μου). Απεναντι σε αυτο πιστεύω οτι το ύστατο επιχείρημα δεν μπορεί να είναι άλλο απο ένα όνομα και μια ιστορία.
michele mouton - μισελ μουτον (3)
Η Μισέλ ξεκίνησε την εμπλοκή της στους αγώνες αυτοκινήτου το μακρινό 1973 (υπολογίζω οτι την ίδια περίοδο περίπου το 0,05% του γυναικείου πληθυσμού στην Ελλάδα είχε δίπλωμα) σαν συνοδηγός (ακολουθώντας την παράδοση των γυναικών που κάθονται στο δεξί κάθισμα και σου δίνουν συνεχώς οδηγίες για το που να πας, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα συνήθως) πρίν μεταπηδήσει ένα χρόνο μετά στη θέση του οδηγού και ξεκινήσουν οι επιτυχίες. Μια σειρά επιτυχιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχει σε έναν απο τους γνωστότερους και σημαντικότερους αγώνες παγκοσμίως, τις 24 Ώρες του ΛεΜαν όπου το 1975 σαν μέλος ενος αμιγώς γυναικείου πληρώματος (3 οδηγοί που οδηγούν εναλλάξ για 24 ώρες) κέρδισε στην κατηγορία 2 λίτρων σε έναν αγώνα που διεξήχθη εν μέρει υπό βροχή και όπως θυμάται η ίδια «απο τα pits μου έλεγαν να κόψω λίγο αλλά εγώ δεν ήθελα γιατί τους πέρναγα όλους…» (άλλο ένα στερεότυπο για την οδήγηση υπο βροχή όπου ξεχωρίζουν «τα αγόρια απο τους άντρες» μόλις διαψευδόταν).
Μετά απο διάφορα τέτοια κατορθώματα τα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία και το1981 μεταπήδησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με την εργοστασιακή ομάδα της Audi. Δεν χρειάστηκε και πολύ χρόνο για να βρει τα πατήματά της αφού κέρδισε μόλις μετά απο 10 αγώνες κάνοντας διάφορους αντιπάλους της που είχαν κάνει διάφορες «ηχηρές» και άκρως σεξιστικές δηλώσεις (βλέπε Άρι Βάτανεν: «Ποτέ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να χάσω απο μια γυναίκα») να μην ξέρουν που να κρυφτούν. Την επόμενη χρονιά η Μουτόν διεκδίκησε στα ίσια τον παγκόσμιο τίτλο κερδίζοντας σε 3 αγώνες (μεταξύ των οποίων και το δικό μας Ράλλυ Ακρόπολις, απο τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες) και τερματίζοντας 2η στην γενική κατάταξη. Κάπου εκεί πλέον ήρθε και η καθιέρωση οπότε σταμάτησαν διάφορα περίεργα περιστατικά όπως αυτο στην εκκίνηση ενός αγώνα όταν ένας κριτής άνοιξε την πόρτα στο αυτοκίνητο για να την αγγίξει και να βεβαιωθεί οτι είναι γυναίκα ή όταν οι δημοσιογράφοι την ρώταγαν αν χαμογελάει ποτέ («Γιατί δεν ρωτάτε το ίδιο τους άντρες αντιπάλους μου» απαντούσε ελαφρώς θιγμένη).
michele mouton - μισελ μουτον (4)
Οι υψηλές πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το 1986 όταν και αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση έχοντας προσθέσει και άλλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Κυριότερες ήταν οι δύο νίκες της στην διάσημη ανάβασηPikes Peak στις ΗΠΑ, ένα θεσμό με διεθνη εμβέλεια όπου συμμετείχε το 1984 τερματίζοντας πρώτη στην κατηγορία της και δεύτερη Γενικής με ένα Audi Quattro «μόλις»450 ίππων ενώ την επόμενη χρονιά πήρε την νίκη στη Γενική με αντίστοιχο αυτοκίνητο. Αυτή η νίκη προκάλεσε επίσης διαφορα σχόλεια στην αντίπερα όχθη στου Ατλαντικού με διάφορες υποτιμητικές δηλώσεις απο αντιπάλους της στις οποίες ο θρύλος λέει (αλλά εμεις δεν το υιοθετούμε γιατί η Μισέλ ήταν μια καθωσπρέπει κυρία) οτι η Μουτόν απάντησε «Αν εχουν τα balls ας έρθουν και του χρόνου να με αντιμετωπίσουν». Δυστυχώς την επόμενη χρονιά η Μουτόν μετακινήθηκε στην Peugeot με την οποία δεν συμμετείχε στο Pikes Peak και χάσαμε μια καλή ευκαιρία για νέες μάχες με αντίστοιχες πιπεράτες δηλώσεις.
michele mouton - μισελ μουτον (2)
Η Μισέλ Μουτόν σήμερα είναι μάνατζερ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία αυτοκινήτου και πρόεδρος της επιτροπής για την συμμετοχή των γυναικών στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Απο το πόστο αυτό προσπαθεί να φέρει κοντά στο σπορ τις γυναίκες αλλά πιστεύω οτι το πιο σημαντικό καθήκον της έναντι του ασθενούς φύλου και όχι μόνο το έχει κάνει και με το παραπάνω. Έχει δώσει ένα πολύ καλό επιχείρημα για να βουλώσουν τα στόματα όλων αυτών που αναμασούν συνεχώς και με κάθε ευκαιρία όλες αυτές τις εξυπνάδες περι πιάτων και κουζίνας στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους με λάθος τρόπους…

Σχόλια