64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Στεφάν Σαπουιζά

chapuisat 365

Στο πρόσωπο του Στεφάν Σαπουιζά οι φίλαθλοι αναγνωρίζουν έναν από τους ικανότερους σύγχρονους Ευρωπαίους στράικερ, ο οποίος, παίζοντας με μπρίο και με «όπλα» του την ταχύτητα και το δυνατό του σουτ, κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας του, Ελβετίας!

Ο γεννημένος στις 28 Ιουνίου 1969 στη Λωζάννη διεθνής άσος (που σήμερα εκτελεί χρέη αρχισκάουτερ στη Γιούνγκ Μπόις, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε και ως γυμναστής των επιθετικών της) έμαθε τα μυστικά της μπάλας στα τμήματα υποδομής των Ρεντ Σταρ Ζυρίχης, Λωζάννης και Μαλέυ, πραγματοποίησε δε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τα χρώματα της τελευταίας, το 1986.

Έναν χρόνο αργότερα, μετακόμισε στη Λωζάννη. Καθιερώθηκε τάχιστα στη βασική ενδεκάδα και ως τον Ιανουάριο του 1991, όταν και αποδέχθηκε την πρόταση της γερμανικής Ίρντινγκεν, πρόλαβε να σημειώσει 36 γκολ σε 104 συμμετοχές. Ανήκε, δε, για έξι μονάχα μήνες στο δυναμικό του συλλόγου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αλλά με καλή παρουσία (10 ματς/τέσσερα τέρματα) – ακολούθως, υπέγραψε στη Ντόρτμουντ.

Τα επόμενα οκτώ χρόνια αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των «κιτρινόμαυρων», τους οποίους βοήθησε αποφασιστικά να κατακτήσουν δύο πρωταθλήματα (1995-96), ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1997) και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1997)! Εξάλλου, στο ίδιο διάστημα έστειλε τη μπάλα 102 φορές στα αντίπαλα δίχτυα (σε 218 συμμετοχές), κερδίζοντας μία θέση στην καρδιά των φίλων της Μπορούσια!

Κατόπιν, επαναπατρίστηκε, για λογαριασμό της Γκρασχόπερς. Έμεινε στις «ακρίδες» για τρεις σεζόν (61 ματς/39 γκολ) και χάρηκε μαζί τους ένα πρωτάθλημα (2001). Έπειτα, μετεγγράφηκε στη Γιουνγκ Μπόις, στην οποία αγωνίστηκε για μία τριετία με ιδιαίτερη επιτυχία (100 συμμ./53 τέρματα). Ύστερα, επέστρεψε στη Λωζάννη και το θέρος του 2006 αποσύρθηκε ως παίκτης της από την ενεργό δράση (έχοντας προηγουμένως πετύχει 16 γκολ σε 32 αγώνες).

Να αναφερθεί, επίσης, ότι ο Στεφάν Σαπουιζά αναδείχθηκε τέσσερις φορές Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς στη χώρα του κι άλλες δύο πρώτος σκόρερ του ελβετικού πρωταθλήματος. 

Ακόμη, χρίστηκε 103 φορές διεθνής, και σκόραρε 21 γκολ. Έλαβε, εξάλλου, μέρος σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1996-04) και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1994).

Σχόλια