64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Χουάν Ραμόν Βερόν Μια «Μάγισσα» έπαιξε στον Παναθηναϊκό

365_juan_veron
Κάποτε, μια «Μάγισσα» έπαιξε στον Παναθηναϊκό! Έτσι φώναζαν τον Χουάν Ραμόν Βερόν στην Αργεντινή (La Bruja), λόγω των «μαγικών» που έκανε στο γήπεδο, και που δε μπορούσε να κάνει κανείς άλλος... 


Πού είναι η μπάλα; Μέσα στο παπούτσι; Στο δεξί ή στο αριστερό πόδι; Στο τακουνάκι; Ο Χουάν Ραμόν Βερόν είχε τη δυνατότητα να «χαζεύει» μ’ αυτό τον τρόπο τους αντιπάλους του, από τα χρόνια ακόμα που αγωνιζόταν στη μυθική Εστουντιάντες του ’60, των τριών πρωταθλημάτων και των τριών Λιμπερταδόρες. Έτσι μάγεψε και τους Άγγλους, όταν η Εστουντιάντες με δικό του γκολ πήρε 1-1 στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατακτώντας το Διηπειρωτικό του ’68! Έπαιξε 10 χρόνια (1962-1972) στην αργεντίνικη ομάδα, και ταύτισε το όνομά του με τη χρυσή εκείνη εποχή της.

Σήμερα, ο 66χρονος άλλοτε γητευτής της μπάλας έχει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εστουντιάντες, βοηθώντας πια με τις γνώσεις και την εμπειρία του την ομάδα που τον ανέδειξε. Κι έχει υπό την εποπτεία του και το γιο του, το Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, που παίζει στην ομάδα. Τον πασίγνωστο διεθνή άσο των Πάρμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λάτσιο, Τσέλσι, Ίντερ, κ.ά. Το όνομα των Βερόν συνεχίζει έτσι να υπάρχει στα γήπεδα του κόσμου.

Ο Χουάν Ραμόν Βερόν ήρθε το καλοκαίρι του 1972 στον Παναθηναϊκό. Όχι ακριβώς ως «Βερόν», βέβαια: ο Αργεντίνος άσος υποχρεώθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι ο παππούς του καταγόταν από την Ελλάδα και ονομαζόταν... Πέτρος Κατσούλης, προκειμένου να παίξει ως ομογενής στους «πράσινους»! Βλέπετε, τότε, απαγορευόταν στις ομάδες μας να έχουν ξένους στα ρόστερ τους. 

Ακόμα και έτσι, λοιπόν, ο 32χρονος τότε Χουάν Ραμόν Βερόν έκανε αίσθηση, και δικαίωσε όλες τις προσδοκίες. Παίζοντας ως ακραίος κυνηγός στα αριστερά, με τη μοναδική τεχνική του προσέφερε άφθονες στιγμές. Και φανταστείτε ότι παρολίγο να απορριφθεί από τον Παναθηναϊκό, διότι προερχόταν από βαρύτατο τραυματισμό! Αλλά, έμελλε να μείνει αλησμόνητος. Στα δύο χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα, σε 57 ματς σκόραρε 23 γκολ, χωρίς να κερδίσει κάποιο τίτλο. 

Γύρισε κατόπιν στην Εστουντιάντες, ενώ έπαιξε και στις Ατλέτικο Τζούνιορ (Κολομβίας) και Ντεπορτίβο Κουκούτα (Εκουαδόρ). Αποσύρθηκε το 1981 ως παίκτης της λατρεμένης του Εστουντιάντες, έχοντας και 26 συμμετοχές στην εθνική ομάδα. 

Αργότερα, ο Χουάν Ραμόν Βερόν, ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες που φάνηκαν ποτέ στα γήπεδά μας, δούλεψε λίγο ως προπονητής της Ατλέτικο Τζούνιορ, προτού μπει για πάντα στην οικογένεια της Εστουντιάντες, όπου παραμένει, δουλεύοντας από διάφορα πόστα.


balleto.gr

Σχόλια