64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η περίεργη ιστορία του Ρολάν Κουρμπίς

rolland-courbis

Καλοκαίρι του 1973. Ο Ρομέν Αργυρούδης, ο πολύ καλός αυτός ελληνικής καταγωγής Γάλλος επιθετικός, αφήνει τον Ολυμπιακό.
Η ομάδα όμως δε μένει δίχως… Γάλλο παίκτη με καταγωγή από τη χώρα μας! Κι αυτό διότι υπογράφει στους Πειραιώτες ο αμυντικός Ρολάν Κουρμπίς!!! Ο οποίος φόρεσε τα ερυθρόλευκα για μια αγωνιστική περίοδο (1973/74) και σε μόλις 4 αγώνες, δίχως να… συναρπάσει με την απόδοσή του! Στέφθηκε πάντως πρωταθλητής Ελλάδας με τους «ερυθρόλευκους»!!! Αποτέλεσε παρελθόν μετά το πέρας της σεζόν εκείνης, και επέστρεψε στο γαλλικό πρωτάθλημα…

Μέχρι πρόσφατα, πάντως, ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού είχε (σοβαρότατα, μάλιστα) μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη! Βλέπετε, αποδείχθηκε ότι έπαιρνε… μίζες από μετεγγραφές παικτών, όσο καιρό κοουτσάριζε τη Μαρσέιγ (1997-99)! Καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση το 2007, άσκησε έφεση η οποία καθυστέρησε τη σύλληψή του, και τελικά οδηγήθηκε… πίσω απ’ τα σίδερα το 2009! Τελικά, το Φεβρουάριο του 2010 αφέθηκε ελεύθερος (υποχρεώθηκε βέβαια να φορά ένα… ηλεκτρονικό βραχιόλι ώστε η αστυνομία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση του!!!). Κι αυτή τη στιγμή απασχολείται ως…δημοσιογράφος (έχει τη δική του εκπομπή στο Ράδιο Μόντε Κάρλο, ενώ καταθέτει την άποψή του και σε άλλες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές)!

Προτού έλθει στη χώρα μας και τον Ολυμπιακό, ο Κουρμπίς είχε υπάρξει μέλος των ακαδημιών της Μαρσέιγ για 6 χρόνια (1966-72). Με τα χρώματα της ντεμπουτάρισε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως δεν πήρε πολλές ευκαιρίες την πρώτη του χρονιά. Δόθηκε στην Αζαξιό, από την οποία τον απέκτησε ο Ολυμπιακός, και μόλις άφησε το Λιμάνι εντάχθηκε στην Σοσό. Τη φανέλα της οποίας φόρεσε ως το 1977. Ακολούθως για μια πενταετία αγωνίστηκε στη Μονακό (με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1978-82, κι ένα Κύπελλο, 1980), και έκλεισε την καριέρα του το 1985 ως παίκτης της Τουλόν. Αμέσως στράφηκε στην προπονητική.

Όπου επέδειξε, η αλήθεια είναι, πολύ καλό έργο σε αρκετούς συλλόγους όπου εργάστηκε. Κάθισε στον πάγκο λοιπόν των Τουλόν, Εντούμ, Μπορντό, Τουλούζ, Μαρσέιγ (φιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μαζί της, το ’99), Λανς, Αζαξιό, Αλ Ουαντά Αμπού Ντάμπι (Ην. Αραβικά Εμιράτα), Αλάνια Βλαντικαφκάζ (Ρωσία). Τελευταίος του προπονητικός… σταθμός ήταν η Μονπελιέ, το 2009.

Και μπορεί, όπως βλέπετε, η εν Ελλάδι θητεία του Ρολάν Κουρμπίς να μην είχε τόσες… συγκινήσεις, η μετέπειτα ζωή του όμως τού επεφύλαξε μπόλικες… περιπέτειες!!! 


balleto.gr

Σχόλια