Οι Ελληνικές ομάδες μπάσκετ όταν αντιμετωπίζουν την Άλμπα στο Βερολίνο αγωνίζονται στη σάλα «Μαξ Σμέλινγκ». Στη Γερμανία πολλοί δοξάζουν το όνομα του πρώτου μεγάλου ευρωπαίου πυγμάχου. Μόνο που ο ίδιος
, ο Σμέλινγκ, αρκετές φορές υποχρεώθηκε να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Κυνήγησε τους Εβραίους αυτός που τους είχε βοηθήσει λίγα χρόνια νωρίτερα! Ο «κεραυνός των ριγκ» πολέμησε ακόμη και στη Μάχη της Κρήτης, παρ’ όλο που αρχικά είχε χαρακτηριστεί «εχθρός του καθεστώτος». Όμως το πλήρωσε ακριβά Τραυματίστηκε και λίγο έλειψε να πεθάνει! Μιά καρριέρα ηθοποιού που διακόπηκε λόγω πολέμου κι ένας θυελώδης έρωτας με την σταρ του Γερμανικού κινηματογράφου Άνι Όντρα συμπληρώνουν την περιπετειώδη ζωή του! Να ξεκινήσουμε όμως από τη… μέση, από τη συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης. Ως επίλεκτος αθλητής στρατολογήθηκε στο εκλεκτότερο σώμα των Ναζί. Τους αλεξιπτωτιστές. Αυτό που δοκιμάστηκε και θερίστηκε στη Μάχη της Κρήτης. Γιαυτό και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε πολεμική επιχείρηση.
Το 1940 στρατεύτηκε στη Βέρμαχτ, αλλά η καριέρα του ως «μάχιμου» κράτησε λίγο. Στις 20 Μαΐου 1941έπεσε με το αλεξίπτωτο του στο Μάλεμε στην Κρήτη. Τραυματίστηκε κι ήρθε στην Αθήνα. Ο λογοκριμένος κατοχικός τύπος περίγραφε τα ανδραγαθήματά του και τις μάχες του με καμιά δεκαριά Άγγλους. Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική. Ο Σμέλινγκ προσβλήθηκε από τη «νόσο των τροπικών» και πέρασε στη δεύτερη γραμμή εφεδρείας. Επιστρέφοντας στη Γερμανία ανέλαβε υπεύθυνος της μεταφοράς των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ουλμ. Ίσως θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο που χρειαζόταν προστασία. Όμως ποιος ήταν αυτός ο τύπος που ένας τραυματισμός του καρδιοχτύπησε μια χώρα; Παγκόσμιος Πρωταθλητής την περίοδο 1930-32 στα βαρέα βάρη θεωρήθηκε από το καθεστώς ως υπέρ το δέον… αμερικανόφιλος. Τα συχνά του ταξίδια στην Αμερική και το ενδιαφέρον που έδειχνε για τη χώρα και τους κατοίκους της τον έκαναν ύποπτο. Το 1935 του αφαιρέθηκε η άδεια να πυγμαχεί. Οι Αμερικανοί του πρότειναν να πάρει την Αμερικανική υπηκοότητα και να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, αλλά αρνήθηκε. Κι ίσως όλα να είχαν τελειώσει εκεί εάν δεν μεσολαβούσαν δύο αγώνες που πήραν ιδιαίτερη προβολή. Η νίκη του επί του Τζόε Λιούϊς με νοκ άουτ στον 12ο γύρο στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιουνίου 1936 άλλαξε τον τρόπο που τον έβλεπαν οι συμπατριώτες του. Και ιδιαίτερα οι Ναζί. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς είδε τη νίκη ως την απόδειξη της ανωτερότητας της Άριας φυλής. Ένας Γερμανός νικούσε ένα μαύρο που ήταν και Αμερικάνος. Τι το καλύτερο. Ο Σμέλινγκ όταν επέστρεψε στη πατρίδα του έγινε δεκτός με τιμές ήρωα.
Στις 22 Ιουνίου 1938 νέο ματς με τον ίδιο αντίπαλο για το παγκόσμιο στέμμα. Τόπος η Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά η οπτική του αγώνα είχε αλλάξει. Όχι μόνο στη Γερμανία που όλοι περίμεναν από τον Άρειο συμπατριώτη τους να κάνει το καθήκον του και να κλείσει στα σχοινιά τον… κακό Αμερικάνο που ήταν και μαύρος, αλλά και στην από δώ πλευρά. Οι Αμερικανοί έβλεπαν τον Λιούις ξαφνικά ως τον εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου που αντιμετωπίζει τον Ναζί πυγμάχο! Το ματς κράτησε μόλις 124 δευτερόλεπτα. Κι ο Λιούς νίκησε. Ο Σμέλινγκ διαμαρτυρήθηκε για αντιαθλητικό παίξιμο του αντιπάλου του. Οι φωτογραφίες δείχνουν να τον δικαιώνουν. Οι Αμερικανοί πανηγύριζαν σα να κέρδισαν τον πόλεμο με τον Χίτλερ. Οι Γερμανοί πάλι είχαν βρει τον… πρωταθλητή της καρδιάς τους, τον ηθικό νικητή του αγώνα. Ο ίδιος ο Σμέλινγκ λίγο νωρίτερα είχε κάνει κάτι που το βρήκε μπροστά του μετά τον πόλεμο. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στο Βερολίνο, έκρυψε δύο παιδιά. Ήταν οι γιοί του Εβραίου μάνατζέρ του Τζόε Γιάκομπς. Οι Ναζί τους έψαχναν όπως και όλους τους συμπατριώτες τους. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε και αυτόν οικονομικά κατεστραμμένο.
Όπως όλη τη Γερμανία. Προσπάθησε να επιστρέψει στα ριγκ το 1948, αλλά ήταν πια ένα «φάντασμα από το παρελθόν». Αποφάσισε να σταματήσει έχοντας 56 νίκες, τις 39 με νοκ άουτ, σε 70 αγώνες. Σανίδα σωτηρίας ήταν η αντιπροσωπεία της «Κόκα Κόλα» που του δόθηκε το 1952. Μεσολάβησαν σ’ αυτό και οι δυο Εβραίοι που κυνηγούσαν οι Ες Ες. Οι γιοί του μάνατζέρ του. Είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ και ήταν πλέον πετυχημένοι επιχειρηματίες. Αυτό του εξασφάλισε μια καλή ζωή που έγινε καλύτερη με αρκετές αγαθοεργίες. Info * 28 Σεπτεμβρίου 1905 σ΄ένα μικρό Γερμανικό χωριό, στο Κλέϊν Λούκοφ το ζεύγος Σμέλινγκ γιόρταζε τη γέννηση του Μαξ. Ήταν ένα γεροδεμένο μωρό. Χαμογελούσε συχνά, αλλά και εντυπωσίαζε τους πάντες με τη δυναμή του. Πριν χρονίσει ο μικρός Μαξ με την οικογένειά του βρέθηκε στο Αμβούργο κι αργότερα στις ΗΠΑ. Οι γονείς αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον κι ο μικρός άρχισε να συμπαθεί τη πυγμαχία παρά τις διαμαρτυρίες της μητέρας του. * Η οικογένεια επέστρεψε στο Αμβούργο, αλλά ο μικρός Μαξ είχε ήδη γίνει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με την πυγμαχία. Το 1924 ήταν ήδη ένας πετυχημένος μποξέρ. Δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Γερμανίας.
* Στις 19 Ιουνίου 1927 στο Ντόρτμουντ στέφτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στα μεσαία βάρη. Τρία χρόνια αργότερα το στέμμα θα του φαινόταν μικρό. Στις 12 Ιουνίου 1930 στη Νέα Υόρκη νίκησε τον Τζακ Σάρκεϊ στον τέταρτο γύρο και έγινε ο πρώτος Ευρωπαϊος που φορούσε τη ζώνη του Πρωταθλητού Κόσμου. * Στους Γερμανικούς κινηματογράφους την ίδια εποχή άρχισε να προβάλεται η ταινία «ο κεραυνός των ριγκ» με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Βιάστηκαν να τη γυρίσουν. Τα επόμενα χρόνια του έμοιαζαν με κινηματογραφική ταινία. Μόνο που άλλοτε έμοιαζε με θρίλερ κι άλλοτε με δράμα. Το 1931 διατήρησε τον τίτλο του νικώντας τον Αμερικανό Στρίμπλινγκ. * Το 1933, στις 6 Ιουλίου παντρεύτηκε τη σταρ του κινηματογράφου Αννα Όντρα και τον επόμενο χρόνο συγκέντρωσε 100.000 κόσμο στο Αμβούργο, αριθμός ρεκόρ, για τον αγώνα του με τον Βάλτερ Νέϊσελ. * Με τον Τζόε Λιούις κράτησε πολύ καλές σχέσεις. Συναντήθηκαν και πάλι μετά τον πόλεμο. Το 1948 ήταν μαζί του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αυτή είναι η ζωή σου» που ήταν αφιερωμένο στον Αμερικανό πυγμάχο. Αργότερα όταν έγινε πλούσιος βοήθησε κατ’ επανάληψη τον παλιό του αντίπαλο που περνούσε δύσκολες, οικονομικά, στιγμές. Το 1981 μάλιστα κάλυψε και τα έξοδα της κηδείας του. * Το πλήρες όνομά του ήταν: Μαξιμίλαν Αντολφ Ότο Ζίγκφριντ Σμέλινγκ. Πέθανε στα 99 χρόνια του στις 2 Φεβρουαρίου 2005.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου