64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Από τον Γούντρινγκ στον Τζόρνταν και τον Μέσι: Ιστορίες με αθλητικά... παπούτσια


Ο Άλεν Γούντρινγκ έγινε Χρυσός Ολυμπιονίκης με... δανεικά παπούτσια στην Αμβέρσα (20/08/1920) και το Sport24.gr ανασύρει ιστορίες από τον αθλητισμό με πρωταγωνιστές τα... παπούτσια!
Ολυμπιακοί Αγώνες 1920. Αμβέρσα. Ο Αμερικανός Άλεν Γούντρινγκ φτάνει στην βελγική πόλη για να συμμετάσχει στα 200μ. Δεν είναι στα φαβορί καθώς στα προκριματικά των ΗΠΑ αποκλείστηκε τερματίζοντας 5ος και πήρε τελευταία στιγμή την θέση ενός άλλου αθλητή. Παρόλα αυτά πηγαίνει στην Ευρώπη για να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ώσπου στις προπονήσεις του χαλάνε τα παπούτσια...
Ο Γούντρινγκ είναι απεγνωσμένος καθώς δεν έχει χρήματα για να αγοράσει ένα καινούριο ζευγάρι. Ευτυχώς όμως για αυτόν, ένας συναθλητής του θα του δανείσει τα δικά του και με αυτά ο Αμερικανός θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Εκεί θα κάνει την μεγάλη έκπληξη και με χρόνο 22.0 θα κερδίσει στο νήμα το μεγάλο φαβορί, Τσάρλι Πάντοκ, ο οποίος νωρίτερα είχε θριαμβεύσει στα 100μ. Ήταν 20/08/1920 όταν ο Άλεν Γούντρινγκ κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με... δανεικά παπούτσια.

Ακριβώς 91 χρόνια μετά το Sport24.gr ανασύρει ιστορίες από τον αθλητισμό με πρωταγωνιστές τα παπούτσια!

Πρόστιμο για το παπούτσι "θρύλος"


Ξεκινάμε από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Ακόμα και αν δεν είστε φαν του αθλήματος, δεν γίνεται να μην έχετε δει ποτέ έναν πιτσιρικά να φοράει τα "Air Jordan". Τα παπούτσια που σχεδιάστηκαν για τον Μάικλ Τζόρνταν, απέκτησαν μυθικές διαστάσεις έχοντας πουληθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.

Το πρώτο μοντέλο, "Air Jordan I", σχεδιάστηκε το 1985 (με τιμή πώλησης 65$) για να ακολουθήσουν άλλα 23 μέχρι το "Air Jordan 2011". Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως αρχικά το ΝΒΑ απαγόρευσε στον Τζόρνταν να τα φοράει γιατί είχαν αρκετό... χρώμα για τους αυστηρούς κανονισμούς της λίγκα. Ωστόσο ο Mάικ συνέχισε να αγωνίζεται με αυτά, πληρώνοντας 5.000$ πρόστιμο σε κάθε αγώνα!



Κόκκινο (...γούρικο) της φωτιάς


Το 1994 ο Τζόρνταν το είχε γυρίσει στο μπέιζμπολ, με αποτέλεσμα το άσπρο και το μαύρο χρώμα να είναι το αποκλειστικό χρώμα στα παπούτσια των παικτών του ΝΒΑ. Ώσπου στο All-Star Game εκείνης της χρονιάς, έσκασε μύτη ο Σκότι Πίπεν με τα ολοκαίνουρια του και... κατακόκκινα Nike.

Η προσοχή όλων έπεσε αρχικά στα... πόδια του Σκότι, για να περάσει στη συνέχεια στις μπασκετικές του ικανότητες. Με μία αξέχαστη εμφάνιση αναδείχθηκε MVP της βραδιάς και το ΝΒΑ βρήκε τον νέο του... προσωρινό βασιλιά, καθώς την επόμενη χρονιά ο Τζόρνταν επέστρεψε

Σχόλια