64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο άγνωστος Μαρκ Σπιτς


Το μετάλλιο που παραλίγο δεν θα διεκδικούσε το 1972 μένοντας στα έξι χρυσά, το περίφημο μουστάκι αλλά και τα εκατομμύρια κόπιες της αφίσας του με τα εφτά μετάλλια συνθέτουν άγνωστες ιστορίες για τον Μαρκς Σπιτς. Το Sportsfeed σας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του θρύλου της κολύμβησης.

Η κατάκτηση των εφτά χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 είναι η βασική πληροφορία που γνωρίζουν σχεδόν όλοι για τον Μαρκ Σπιτς. πίσω από τον Αμερικανός θρύλο της κολύμβησης που κρατούσε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών, πριν το καταρρίψει ο Μάικλ Φελπς το 2008 στο Πεκίνο με τα οχτώ χρυσά, κρύβει πίσω του αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες ιστορίες, τις οποίες το Sportsfeed σας παρουσιάζει.

1. Εφτά στα εφτά και σε παγκόσμια ρεκόρ Ο Μάικλς Φελπς το 2008 κατέρριψε το ρεκόρ των εφτά χρυσών μεταλλίων αλλά ένα ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς έμεινε ακατάρριπτο. Ο Σπιτς το 1972, εκτός από τα χρυσά, έκανε εφτά στα εφτά και στα παγκόσμια ρεκόρ. Ο Φελπς στο Πεκίνο ισοφάρισε τα εφτά παγκόσμια ρεκόρ αλλά δεν έκανε και οχτώ παγκόσμια ρεκόρ, αφού δεν μπόρεσε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Ίαν Κρόκερ στα 100μ. πεταλούδα.
2. Παραλίγο θα έμεινε στα έξι χρυσά Το ιστορικό εφτά στα εφτά ίσως να μην γινόταν ποτέ και να έμενε ο Σπιτς στα έξι. Αντίπαλός του στον τελικό των 100μ. ελεύθερο ήταν ο Αυστραλός Μάικλ Γουέντεν. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ είχε κερδίσει τον Σπιτς τόσο στον προκριματικό όσο και στον ημιτελικό και κάποια στιγμή του πέρασε η σκέψη να μην αγωνιστεί για να μην χαλάσει το σερί. Ο Πίτερ Ντάλαντ, τότε προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας, τον κάλεσε και του είπε απλά ότι κάποιος άλλος θα χαρακτηριζόταν ο ταχύτερος κολυμβητής του κόσμου αν αποσυρόταν. Ο Σπιτς τον άκουσε και τελικά κατέρριψε το ρεκόρ του Γουέντεν σχεδόν για ένα δευτερόλεπτο.
3. Το μουστάκι έγινε μόδα Όταν ρωτήθηκε πριν τους Ολυμπιακούς του 1972 από Ρώσο προπονητή για το μουστάκι, ο Σπιτς του απάντησε ότι δεν τον επιβραδύνει αλλά αντιθέτως κρατάει το νερό από το στόμα και τον βοηθάει περισσότερο στις αναπνοές. Σύμφωνα με τον Αμερικανό «την επόμενη χρονιά όλοι οι Ρώσοι κολυμβητές είχαν μουστάκι». Για την ιστορία το άφησε από πείσμα, όταν ένας προπονητής του είπε ότι δεν μπορεί να αφήσει και χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να μεγαλώσει.
4. Η πρόβλεψη των έξι χρυσών το 1968 Πριν από την έκρηξη του Μονάχου, ο Σπιτς είχε προβλέψει ότι θα κερδίσει έξι χρυσά το 1968 στο Μεξικό. Ο Αμερικανός έπεσε έξω στις προβλέψεις του, ωστόσο τα δύο χρυσά, το ένα ασημένιο και το ένα χάλκινο που κέρδισε, προϊδέαζαν για το τι θα ακολουθήσει τέσσερα χρόνια μετά.
5. Επάνοδος στα 41 Όπως πολλοί ελίτ αθλητές έτσι κι αυτός κάποια στιγμή μπήκε ξανά στην πισίνα. Ήταν το 1992, σχεδόν δύο δεκαετίας μετά την απόσυρσή σου, όταν για τις ανάγκες τηλεοπτικού σόου έκανε δύο κούρσες εναντίον δύο σπρίντερ του 80 και του 90, τον Τομ Τζάγκερ και τον Ματ Μπιόντι. Ο Σπιτς τις έχασε και τις δύο.
6. Το πόστερ ξεπούλησε Η αφίσα στην οποία απεικονίζεται με τα εφτά χρυσά μετάλλια κρεμασμένα στο λαιμό του, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε η πιο διάσημη αφίσα αθλητή στην ιστορία. Όσο για τα μετάλλια ζύγιζαν τόσο πολύ που όπως ο ίδιος αποκάλυψε «με δυσκολία στεκόμουν φορώντας τα».

Σχόλια