64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Όταν ο Connors κατέρριψε τους νόμους της φυσικής! (vids)

Jimmy Connors
Πριν από 25 χρόνια, στο US Open του 1991, όλος ο κόσμος μιλούσε για τον απίθανο Jimmy Connors. Ο Αμερικανός, ένα χρόνο μετά από τον τραυματισμό του στον καρπό που τον άφησε σχεδόν όλη τη σεζόν εκτός γηπέδων, κατάφερε να πετύχει στα 39 του έναν φοβερό άθλο,
φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Grand Slam της πατρίδας του, πετυχαίνοντας μερικές από τις επικότερες ανατροπές στην ιστορία του αθλήματος!
Τον Αύγουστο του 1990, ο Jimmy Connors βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έδωσε ούτε έναν αγώνα στο US Open. Μετά από 20 διαδοχικές χρονιές παρουσιών στο κυρίως ταμπλό του κορυφαίου τουρνουά της πατρίδας του, 5 τίτλους, 7 συμμετοχές σε τελικούς και 13 συμμετοχές σε ημιτελικούς, ο Αμερικανός αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή του από τη διοργάνωση, εξαιτίας του τραυματισμού του στον καρπό.
Το 1990 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον θρυλικό Αμερικανό τενίστα, που τραυματίστηκε στον καρπό και έδωσε μόλις 3 αγώνες σε όλη τη σεζόν, χωρίς να πετύχει νίκη. Έμεινε εκτός από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ όταν επέστρεψε έκλεισε τη χρονιά του με δυο διαδοχικές ήττες. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Μάρτιο του 1991, για να επιστρέψει στις επιτυχίες και να πετύχει μια νίκη στο Masters του Μαϊάμι.
Δεν ήταν εύκολο να ξαναβρεί τη φόρμα του, αλλά αρνήθηκε να σταματήσει τις προσπάθειες. Όταν έφτασε ξανά το US Open, είχε μόνο 4 νίκες σε Grand Slams διοργανώσεις στο 1991, δύο στο Roland Garros και δύο στο Wimbledon. Ήταν 39 ετών και μόνο η επιστροφή του στο Flushing Meadows σήμαινε πολλά.
Όπως αποκάλυψε αργότερα, όλη η χρονιά του αποτελούσε μια προετοιμασία για το US Open. Ήθελε να βρίσκεται στην καλύτερή του φυσική κατάσταση για το αμερικανικό major και να φτάσει όσο πιο μακριά γινόταν.
Η πρεμιέρα του στο τουρνουά ήταν βγαλμένη από παραμύθι. Με μια ανατροπή που θύμισε περισσότερο κινηματογραφικό φιλμ και όχι πραγματικότητα, ο 39χρονος Connors κατάφερε να ξεσηκώσει τους χιλιάδες συμπατριώτες του που πήγαν στο γήπεδο για να τον δουν ξανά να αγωνίζεται. Όλα αυτά ενώ απέναντι βρισκόταν ένας άλλος Αμερικανός, ο Patrick McEnroe, τον οποίο κέρδισε με 4-6, 6-7 (4), 6-4, 6-2, 6-4.
Σε μια συνέντευξή του, ο Ilie Nastase - ο οποίος ήταν στενός φίλος του Connors - είχε πει πως εκείνη τη μέρα γύρισε σπίτι του απογοητευμένος, έχοντας αφήσει τον αγώνα στο 3ο σετ. Είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά ο 39χρονος Connors, έχανε στα μέσα του 3ου σετ με 4-6, 6-7 (4), 0-3, 0-40!
"Τι κρίμα για τον Jimmy", είχε πει ο Nastase στη σύζυγό του.
"Γιατί κρίμα; Κοίτα την τηλεόραση, σερβίρει για τη νίκη τώρα!" του απάντησε εκείνη, αφήνοντάς τον προφανώς άφωνο!
Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο The Outsider, o Connors αποκάλυψε τι βρισκόταν στο μυαλό του, όταν το παιχνίδι γλιστρούσε μακριά από τα χέρια του: "Σκέφτηκα, γ*** το, δε θα αφήσω τον Patrick McEnroe να με κερδίσει μέσα στο σπίτι μου. Δεν είμαι έτοιμος να πω αντίο."
Κάθε μέρα που το πρόγραμμα είχε Connors, το στάδιο ήταν γεμάτο, μιας και κάθε αγώνας του Αμερικανού θα μπορούσε να αποτελούσε και την τελευταία του παράσταση στο Flushing Meadows. O "Jimbo" ωστόσο φρόντιζε σε κάθε αγώνα του να δείχνει πως το τέλος ήταν όλο και πιο μακριά! Στον 2ο γύρο επιβλήθηκε του Ολλανδού Michiel Schapers 6-2, 6-3, 6-2 και στον 3ο γύρο συνέτριψε τον Τσέχο Karel Novacek, Νο. 10 στο ταμπλό, με 6-1, 6-4, 6-3!
Η επόμενη επική μονομαχία του ήρθε στον 4ο γύρο, όπου αντιμετώπισε άλλον έναν Αμερικανό, τον Aaron Krickstein. Ο Krickstein, στα 24 του τότε, είχε αποκλείσει στα τρία σετ τον Andre Agassi στον 1ο γύρο.
Έχουν περάσει 25 χρόνια και δεν υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός φίλαθλος που είδε εκείνον τον αγώνα και τον έχει ξεχάσει. Ήταν κυριολεκτικά αξέχαστος, μιας και τα είχε όλα. Απερίγραπτο πάθος, τεράστιες μάχες, έναν Jimbo να παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή απέναντι σε έναν παίκτη 15 χρόνια νεότερό του, για να κρατηθεί με νύχια και με δόντια σε ένα τουρνουά που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του. Όλα αυτά, ανήμερα των 39ων γενεθλίων του.
Δύο φορές ήταν πίσω με σετ ο Connors, ο οποίος κέρδισε ένα επικό tie-break στο 2ο σετ και άλλο ένα στο 5ο σετ, στο οποίο έχανε με 2-5 στα games, αλλά για άλλη μια φορά, δεν ήταν έτοιμος να πει αντίο. Τελικά πήρε άλλη μια τρελή και παλικαρίσια πρόκριση, επικρατώντας του συμπατριώτη του με 3-6, 7-6 (8), 1-6, 6-3, 7-6 (4), σε 4 ώρες και 41 λεπτά!
"Θέλουν περισσότερο δράμα. Και είμαι έτοιμος να τους το δώσω", δήλωσε αποφασισμένος ο Connors μετά και από το νέο ηράκλειο άθλο του. "Γι' αυτό έχουν πληρώσει τα εισιτήριά τους, αυτό θέλουν να δουν", συμπλήρωσε ο 39χρονος, που ήταν εμφανώς εξαντλημένος, αλλά πανευτυχής με τη νίκη του.
Ήταν η νίκη που τον έβαλε στους προημιτελικούς, όπου συνάντησε τον Ολλανδό, Paul Haarhuis. Για ακόμα ένα παιχνίδι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αφού έχασε το πρώτο σετ και με συνεχόμενες λόμπες απέφυγε το break στο κρίσιμο 9ο game του 2ου σετ, όταν έκανε το 5-4. Αργότερα ισοφάρισε χάρη σε κερδισμένο tie-break και άνοιξε το δρόμο για την 5η συνεχόμενη νίκη του, με 4-6, 7-6 (3), 6-4, 6-2.
Προκρίθηκε στα ημιτελικά του US Open για 14η φορά στην καριέρα του, συνεχίζοντας να γράφει ένα από τα ομορφότερα παραμύθια στην ιστορία του αθλητισμού. Μετά από δυο γεμάτες εβδομάδες τένις, ο 39χρονος Connors δεν είχε τύχη απέναντι στον 21χρονο Jim Courier στα ημιτελικά. Ο κατά 18 χρόνια νεότερος συμπατριώτης του, πρωταθλητής πριν από λίγους μήνες στο Roland Garros, τον κέρδισε στα τρία σετ, με 6-3, 6-3, 6-2.
Δεν υπήρχε όμως χώρος για δάκρυα. Η ιστορία του Connors ήταν ήδη απίστευτη, τα επιτεύγματά του δεν είχαν προηγούμενο και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει ούτε διάδοχο! Ο Αμερικανός έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ημιφιναλίστ Grand Slam από το 1974, όταν ο 39χρονος Ken Rosewall έπαιξε στον τελικό του Wimbledon και του US Open. Μέχρι σήμερα, κανείς παίκτης αυτής της ηλικίας δεν έχει προκριθεί σε 3ο γύρο major διοργάνωσης!
"Ήταν οι 11 καλύτερες μέρες ολόκληρης της καριέρας μου", είπε μετά από το τουρνουά ο Connors, ένας άνθρωπος που έχει πανηγυρίσει 1.256 νίκες σε επαγγελματικούς αγώνες, 109 τίτλους, 8 Grand Slams, ένα ATP Finals και ένα Davis Cup!

tennisnews.gr

Σχόλια